Kamer van Koophandel

Gerichte acquisitie naar bedrijven buiten de regio Amersfoort noodzakelijk voor gewenste banengroei

donderdag 26 mei 2011

Persbericht

Een speerpunt van de Economische Agenda voor de regio Amersfoort is het jaarlijks realiseren van 2.000 tot 3.000 nieuwe arbeidsplaatsen. Uit de Monitor Economische Ontwikkeling van de Kamer van Koophandel blijkt echter dat het aantal arbeidsplaatsen in de regio de afgelopen jaren niet is toegenomen, maar fors is gedaald (-2.400 in 2010). Actief accountmanagement naar het gevestigde bedrijfsleven en gerichte acquisitie naar bedrijven buiten de regio is noodzakelijk om economische groei in de regio te kunnen waarborgen.

Overhandiging advies acquisitiestrategie

Om te voorkomen dat een daling zich blijft voordoen, heeft de Raad Economische Ontwikkeling regio Amersfoort (REO) een advies opgesteld over de te volgen acquisitiestrategie voor de gemeenten in deze regio. Vandaag overhandigde mevrouw Peper, bestuurslid REO en directeur Twynstra Gudde, tijdens de VAB-lunch voor grote bedrijven, het adviesrapport aan de heer Bolsius, burgemeester Amersfoort, de heer Boeve, wethouder Amersfoort en mevrouw Kemmerling, afgevaardigde van het Overleg Economische Zaken Regio Amersfoort.

Realiseren groei

Uit de monitor van de Kamer van Koophandel blijkt dat 50% van de werkgelegenheid voortkomt uit startende ondernemingen en groei van gevestigde ondernemingen. De andere 50% kan worden gerealiseerd door nieuwe werkgelegenheid van buiten de regio aan te trekken."Om economische groei te realiseren, is het van belang dat gemeenten focussen op bestaande bedrijven in de eigen regio door actief accountmanagement toe te passen. Echter, de gewenste banengroei kan de gemeente alleen boeken door ook actief nieuwe bedrijven van buiten de regio aan te trekken", zegt de heer van Ek, voorzitter REO.

Pijlers advies

De kernpunten van het advies aldus mevrouw Peper: " Als een bedrijf tevreden is over het vestigingsklimaat in zijn regio is datzelfde bedrijf ambassadeur voor de regio om nieuwe bedrijven aan te trekken. Rekening houdend met de beperkte beschikbare middelen is regionale samenwerking tussen gemeenten en bedrijfsleven op het terrein van accountmanagement en acquisitie een must. Benut elkaars vestigingskwaliteiten. Daar ligt een enorme kans. Investeer in de samenwerking met Utrecht Investment Agency en Netherlands Foreign Investment Agency maar ga als regio Amersfoort ook zelf op pad. Acquisitiekansen liggen in de nu al succesvolle sectoren zoals de zorg, de non-profit (bijvoorbeeld charitatieve instellingen en landelijke verenigingen) en geo- informatie."

Regionale promotie

Sinds 2005 vertrekken er meer bedrijven uit de regio dan er binnen komen. In 2010 zien we echter een kentering van deze trend. Als de regio gericht en gezamenlijk de vestigingsvoordelen gaat communiceren, zal de interesse van bedrijven buiten de regio toenemen. Volgens van Ek neemt de kans dan toe dat die bedrijven Amersfoort als vestigingsplaats op hun shortlist zetten.

Download


* Advies acquisitiestrategie regio Amersfoort (78 kb)
Zie het origineel

Bron: KvK