Milieudienst Rijnmond

Uitspraak Europese Hof over emissieplafonds en vergunningverlening

26.05.2011 15:00
DCMR Communicatie en informatie

Vandaag deed het Europese Hof van Justitie van de Europese Unie uitspraak over de vragen van de Raad van State aan het Hof over vergunningverlening en de Europese NEC (National Emission Ceiling)-richtlijn.

Het Hof geeft aan in persbericht : "Waar het erom gaat of de bevoegde nationale autoriteiten bij de verlening van een milieuvergunning voor het oprichten en in werking hebben van een industriële installatie verplicht zijn, de in de NEC-richtlijn vastgestelde nationale emissieplafonds voor verontreinigende stoffen tot de voorwaarden voor de verlening daarvan te rekenen", antwoordt het Hof dat dit niet het geval is.

De Raad van State gaat op grond van de uitspraak van het Hof beoordelen of de verleende milieuvergunningen in stand kunnen blijven. De procedure is te lezen in het persbericht van de Raad van State.

Europese NEC-richtlijn

In de Europese NEC-richtlijn is bepaald hoeveel luchtverontreinigende stoffen de Europese lidstaten, dus ook Nederland, vanaf 2010 maximaal mogen uitstoten (de nationale emissieplafonds).

Emissieplafonds

De kern van de vragen is of de emissieplafonds voor NO en SO uit de NEC-richtlijn in acht moeten worden genomen bij het beslissen op een aanvraag voor een milieuvergunning. Het Hof is van mening, zo is vandaag duidelijk geworden, dat een toets aan emissieplafonds geen voorwaarde is voor het verlenen van milieuvergunningen.

Betreffende bedrijven

De uitspraak van het Hof heeft onder andere betrekking op de beroepsprocedure inzake de milieuvergunningen voor de kolencentrales E.On en Electrabel op de Maasvlakte. De milieuvergunningen zijn verleend door het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland. De DCMR is daarvoor de uitvoeringsorganisatie.

Vervolg

De Raad van State gaat op grond van de uitspraak van het Hof beoordelen of de verleende milieuvergunningen in stand kunnen blijven.