Consumentenbond
Ministerie VWS zwijgt over ESBL
* 26 mei 2011
Al het kippenvlees in de supermarkt is in hoge mate besmet met
ESBL-bacteriën, dat blijkt uit een uitzending van Nieuwsuur van 25 mei
en uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). De
Consumentenbond (CB) eiste al vaker dat het Ministerie van
Volksgezondheid ingrijpt, omdat de voedselveiligheid en volksgezondheid
in het geding zijn. Op het Ministerie blijft het echter oorverdovend
stil. De CB vindt dit niet langer kunnen en wil dat de minister snel
strenger optreedt tegen overmatig antibiotica gebruik in de landbouw.
Het UMC onderzoek laat zien dat vleeskippen uit de intensieve veeteelt
voor 100% besmet zijn. Maar ook biologische vleeskippen zijn, met een
lagere dosis, voor 85% besmet met ESBL. Bart Combée, directeur
Consumentenbond: 'het kan niet langer dat alle betrokken partijen als
een kip zonder kop naar elkaar blijven kijken terwijl steeds meer
landbouwproducten besmet raken met een bacterie die schadelijk is voor
de volksgezondheid. Daar moet de minister van VWS toch iets aan doen!'
Extended Spectrum Beta-Lactamase
ESBL staat voor Extended Spectrum Beta-Lactamase. Het is een enzym dat
door darmbacteriën wordt geproduceerd en ervoor zorgt dat die bacteriën
resistent worden voor de meestgebruikte soorten antibiotica. Voor
gezonde mensen zijn ESBL-bacteriën meestal niet gevaarlijk. In sommige
gevallen produceren ook ziekmakende bacteriën het ESBL-enzym. Bij een
verminderde weerstand of bij een operatie, kan een dergelijke bacterie
een infectie tot gevolg hebben die nauwelijks te behandelen is.