Rijksoverheid

Atsma beloont zes innovatieve bedrijven in de watersector

Ministerie stelt 7,3 miljoen euro beschikbaar

Nieuwsbericht | 26-05-2011

Zes ondernemers kunnen hun ideeën over het aanpassen van de waterhuishouding aan de klimaatverandering verder ontwikkelen. Staatssecretaris Atsma (infrastructuur & Milieu) beloont de zes MKB-bedrijven met een financiële ondersteuning van in totaal 7,3 miljoen euro. `'Met deze bijdrage kunnen de bedrijven verder werken aan oplossingen voor problemen die ontstaan in periodes van droogte of juist teveel water'', aldus Atsma.

In de toekomst krijgen we vaker te maken met extreme omstandigheden. Variërend van hoog water forse droogte. We hebben op dit moment te maken met forse droogte, terwijl we begin dit jaar nog te maken hadden met wateroverlast. De innovatieve ideeën van de zes geselecteerde bedrijven hebben de potentie om een bijdrage te leveren aan het beperken van de gevolgen van droogte en hoog water.

Nederland staat internationaal bekend om haar kennis over waterbeheer. Niet voor niets heeft Nederland zes procent van de wereldmarkt voor deltatechnologie in handen. En de groeikansen zijn legio. "Ik vind het belangrijk dat niet alleen de grote bedrijven daarvan kunnen profiteren. Óók ons MKB verdient alle kansen. Want juist bij jonge, kleine bedrijven zit enorm veel creativiteit en innovatiekracht", aldus Atsma.

Begin 2010 is er vanuit het Small Business Innovation and Research programma (SBIR) gestart met 100 aanmeldingen. Hieruit zijn 20 projecten geselecteerd die een haalbaarheidsstudie konden gaan uitvoeren. Aan zes bedrijven wordt nu geld beschikbaar gesteld om hun plannen verder te concretiseren. Zij hebben daarvoor heeft u tot eind 2012 de tijd.

Hieronder een korte omschrijving van de geselecteerde innovaties. Uitgebreidere informatie is te vinden op www.agentschapnl.nl/sbir

CapDI

Voltea BV uit Sassenheim krijgt een certificaat voor de doorontwikkeling van hun `CapDI- technologie'. Een technologie die afvalwater uit de rioolzuivering geschikt maakt voor irrigatie en gietwater in de glastuinbouw. Zo sparen we ons kostbare grondwater.

Tested on Texel

TMNP BV uit Texel krijgt ondersteuning voor het verder ontwikkelen van een methode die het mogelijk maakt om op verzilte grond toch weer gewassen te verbouwen. Deze zogenaamde `zilte landbouw' maakt gebruik van vak en zout water dat ongeschikt is voor de cultivatie van de meeste conventionele gewassen.

Klimaatadaptieve drainage

FutureWater ontwikkelt een op afstand bestuurbaar drainage systeem waarmee boeren bij zware regenval het water langer en beter op hun land kunnen vasthouden. De regionale waterbeheerders kunnen tijdens zware regenval het drainageniveau verhogen, waardoor water wordt opgevangen in de bodem en minder snel naar het oppervlaktewater stroomt. In droge periodes komt dat water dan weer goed van pas.

HydroCity

HydroCity gaat een open source platform creëren waar gemeenten en waterschappen op elk gewenst moment actuele informatie kunnen vinden over neerslag, afstroming, waterberging, etc. Daardoor kunnen ze snel en adequaat in actie komen als dat nodig is. Ook andere organisaties kunnen via dit open source platform hun producten en diensten leveren aan stedelijke waterbeheerders.