Rijksvoorlichtingsdienst

Meerpersoonscelgebruik inmiddels algemeen aanvaard

Het plaatsen van meerdere personen op één cel is inmiddels algemeen aanvaard. Ook heeft het meerpersoonscelgebruik (mpc) niet die veiligheidsproblemen opgeleverd waarvoor sommigen bij de invoering vreesden. Daarnaast hebben relatief veel gedetineerden, ondanks de inperking van hun privacy, geen zwaarwegend bezwaar tegen een meerpersoonscel. Wel staat het gebruik van mpc op gespannen voet met de - weliswaar niet bindende - European Prison Rules. Ook kleven er nadelen aan het gebruik van mpc in de uitvoering. Zo levert het plaatsen van meerdere personen op één cel voor het personeel meer werk op. Dit concludeert de Inspectie voor de Sanctietoepassing (ISt) in een rapport dat staatssecretaris Teeven vandaag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

De Inspectie constateert dat meerpersoonscelgebruik in de vreemdelingenbewaring op grotere schaal wordt toegepast dan in het gevangeniswezen. Zo zijn binnen het gevangeniswezen 8 procent van de cellen meerpersoons, tegenover 94 procent binnen de vreemdelingenbewaring. Volgens de inspectie komt dit niet overeen met het uitgangspunt dat vreemdelingen in bestuursrechtelijke bewaring niet slechter af mogen zijn dan strafrechtelijk gedetineerden.

De ISt beveelt aan om op grond van humanitaire redenen minimaal die vreemdelingen op een éénpersoonscel te plaatsen die daar na verloop van tijd behoefte aan hebben.

Staatssecretaris Teeven schrijft in een reactie op het rapport met instemming kennis te hebben genomen van de conclusie van de Inspectie dat mpc inmiddels algemeen aanvaard is. Bij de invoering van meerdere personen op een cel in 2004 werd immers nog gevreesd voor weerstand bij gedetineerden, en onveiliger inrichtingen. Juist vanwege de conclusie van de ISt dat meerpersoonscelgebruik inmiddels algemeen aanvaard is, ziet Teeven echter geen reden af te zien van het standaard gebruik van mpc in de vreemdelingenbewaring. Wel neemt Teeven de aanbeveling van de Inspectie over om in het gevangeniswezen een evaluatie van het meerpersoonscelgebruik uit te voeren. De uitkomsten van het Inspectierapport zullen daarin worden meegenomen.