Erasmus Universiteit Rotterdam

Eerste nieuwbouw voor campus Woudestein

Collegezalen en winkels ondergebracht in tijdelijk V-gebouw

Op campus Woudestein is donderdag 26 mei 2011 het zogenoemde V-gebouw geopend: een tijdelijk gebouw met zeven collegezalen, studievereniging EFR en diverse winkels. Hiermee heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam een nieuw onderkomen voor de gebruikers van het C-gebouw, dat he tkomend jaar gerenoveerd wordt. Opmerkelijk is dat de nieuwe behuizing de uitstraling en het comfort van een permanent gebouw heeft. Het pand, geplaatst tegenover het Erasmus Expo- en Congrescentrum (M-gebouw) is in ruim vier maanden gerealiseerd. Het V- gebouw heeft een oppervlakte van 2.223m2 en blijft vijf jaar staan.

Duurzaamheid is een belangrijk speerpunt voor de Erasmus Universiteit Rotterdam, die de ambitie heeft tot de meest duurzame campussen van Nederland te behoren. Helemaal cradle-to-cradle is het gebruik van de luchtbehandelingskast uit het Haagse Museon. De modulaire en demontabele constructie van het tijdelijke gebouw maakt het mogelijk dat het na vijf jaar ook voor andere doeleinden te gebruiken is. Het tijdelijke gebouw wordt gebruikt totdat de eerste fase van de campusplannen klaar is. Het V-gebouw is ontworpen door architect Gerard Frishert, is het eerste gereedgekomen gebouw van het omvangrijke herstructureringsplan van de campus.

Om de kwaliteit en uitstraling van campus Woudestein op de toekomst aan te passen, heeft de Erasmus Universiteit ambitieuze plannen ontwikkeld. In 2013 is een deel van die plannen gerealiseerd. Dan zijn de infrastructuur en campusentrees veranderd met twee hoofdassen. In het hart hiervan komt een ontmoetingsplek: de Erasmus Plaza met daaronder een halfverdiepte parkeergarage. Aan de Plaza komt studentenhuisvesting en een Studentenpaviljoen. Het paviljoen heeft de modernste voorzieningen voor studie, cultuur en ontspanning. Duurzaamheid en groen spelen een belangrijke rol op de nieuwe, autoluwe campus.

Bart Straatman, lid van het College van Bestuur en directeur Harry van Zandwijk van bouwbedrijf Jan Snel verrichtten de feestelijke opening, door een plaquette te onthullen.