Waterschap Groot Salland

Opgegraven scheepswerf te bezichtigen door publiek

Laatste wijziging: 26 mei 2011

De oude opgegraven scheepswerf die eerder deze week werd aangetroffen bij archeologisch onderzoek voor het project Ruimte voor de Rivier Deventer is zaterdagmiddag 28 mei te bezichtigen door publiek. Tussen 13.00 en 16.00 uur zijn belangstellenden van harte welkom voor een rondleiding met toelichting van gemeentelijk archeoloog Bart Vermeulen en de projectleider van het archeologisch onderzoeksbureau BAAC, Roy van Mousch. De opgegraven scheepswerf is te vinden in de uiterwaarden van de IJssel aan de Bolwerksweg tussen de Wilhelminabrug en het IJsselhotel in Deventer.

Voor de publieke openstelling wordt de houten onderzijde van de scheepshelling, die nog niet te zien was op de meeste persfoto's en camerabeelden, verder vrijgelegd, zodat bezoekers ook dat kunnen bekijken. Tevens zijn medewerkers van de waterschappen Groot Salland en Veluwe aanwezig om uitleg te geven over de werkzaamheden in de uiterwaarden bij Deventer in het kader van het project Ruimte voor de Rivier. Beide waterschappen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de uitvoering van de uiterwaardvergravingen om de IJssel in de toekomst meer ruimte te geven.

Eerder deze week werd bij archeologisch onderzoek resten van een kleine 18de en 19de eeuwse scheepswerf aangetroffen. Op deze werf werden onder andere de scheepjes van de Deventer Schipbrug onderhouden. De scheepswerf was gelegen in de uiterwaarden van de IJssel tegenover de stad. Het was een eenvoudige scheepswerf waar kleine schepen werden onderhouden en mogelijk gebouwd. Bij het onderzoek zijn sporen van een bakstenen scheepshelling aangetroffen, waarlangs de schepen op het droge getrokken konden worden. Daarnaast liggen de resten van twee eenvoudige bakstenen gebouwtjes en enkele stookplaatsen.

Klik hier voor het persbericht met meer informatie.
Zie het origineel

Meer weten over Ruimte voor de Rivier? www.wgs.nl/ruimtevoorderivier en www.ruimtevoorderivier.nl.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl