Rijksoverheid

Defensiemedewerkers in actie tegen bezuinigingen

Nieuwsbericht | 26-05-2011

Meer dan 6000 militairen en burgers van Defensie hebben vandaag actie gevoerd tegen de 1 miljard euro aan bezuinigingen op hun ministerie. Minister Hans Hillen, die zich in het hol van de leeuw waagde, werd niet met de gebruikelijke egards ontvangen. Hem wachtte in Den Haag een oorverdovend fluitconcert.

Hillen liet zich ontvallen dat ook hij vindt dat er te gemakkelijk op Defensie wordt bezuinigd, maar beloofde wel te werken aan een heel goed sociaal beleidskader. "Als Defensie zijn we een goed werkgever geweest en dat zullen we blijven", zei hij.

Onvrede
Veel actievoerend Defensiepersoneel kwam uit alle hoeken van het land naar Den Haag om een stem te laten horen tegen gedwongen ontslag, tegen de nullijn op het gebied van primaire arbeidsvoorwaarden en tegen de 1 miljard aan bezuinigingen die de krijgsmacht treft.

Adjudant John Gierveld vertrok vanmorgen al om 06.30 uur vanaf het 1 Duits/Nederlands Legerkorps in het Duitse Münster om zijn onvrede over de gang van zaken bij Defensie te uiten. "Het is de moeite waard", merkt hij op. "Ik ben hier om te bekrachtigen dat er geen gedwongen ontslagen mogen vallen, maar vind ook dat er een goed sociaal beleidskader moet blijven en dat we niet 2 jaar stil staan in ons salaris. We hebben het over 6000 mensen die worden ontslagen, maar het gaat eigenlijk om 6000 gezinnen die worden getroffen. Ik sta hier dus ook uit loyaliteit."

Hillen bedankte zijn personeel voor de massale opkomst. "Ik zie dit als een ondersteuning van mijn inzet tijdens contacten met de bonden en de politiek."

En of het nu militairen van de landmacht, luchtmacht, marine of marechaussee betreft, allemaal delen ze de boodschap voor Nederland, die via een enorm spandoek werd gegeven "Onze loyaliteit, onze inzet en onze opoffering is uw veiligheid."

Overtuigen
De minister voegde daar nog aan toe Nederland te willen overtuigen van het nut van onze krijgsmacht. Nog 2 van zijn wensen zijn de krijgsmacht weer gezond te maken en een nieuw en fatsoenlijk arbeidsvoorwaardenakkoord af te sluiten. Hillen: "Daarom bij deze een uitnodiging aan de bonden. Wat mij betreft gaan wij morgen om de tafel."