Groen!

Wetsvoorstel Gezinshereniging is aanslag op fundamentele mensenrechten

door Eva Brems (federaal parlementslid) op 26 mei 2011 in "Asiel en migratie"

Vandaag stemt de Kamer over een wetsvoorstel dat de regels voor gezinshereniging wijzigt. Op aandringen van N-VA keuren CD&V, Open VLD, MR en mogelijk ook cdH een voorstel goed dat een aanslag inhoudt op fundamentele mensenrechten. Het voorstel behandelt Belgen strenger dan andere EU-onderdanen, en maakt van hen dus tweederangsburgers. De inkomensvoorwaarde is strijdig met de Europese Richtlijn.

Eva Brems: "Tal van actoren, waaronder de Orde van Vlaamse Balies en de Raad van State, benadrukken dat dit voorstel strijdig is met de Europese richtlijn Gezinshereniging. Toch zet rechts door. In plaats van doordachte aanpassingen aan het migratiebeleid kiest men voor een aanpak die naar Nederlands voorbeeld fors overkomt, maar die zal aangevochten worden en uiteindelijk vernietigd door de Europese instanties."

Het recht op gezinsleven maakt dat partners in het zelfde land moeten kunnen verblijven, en dat kinderen bij hun ouders moeten kunnen zijn. Dit is gewaarborgd in onze Grondwet en in talrijke internationale verdragen.

Het wetsvoorstel dat vandaag voorligt, stelt dat mensen die bijvoorbeeld hun kinderen willen laten overkomen, meer dan 120% van het leefloon moeten verdienen. Het Europees Hof van Justitie (arrest Chakroun), de Raad van State (advies 4 april 2011), maar ook de Orde van Vlaamse Balies en andere middenveldorganisaties verwerpen dit voorstel wegens strijdig met de Europese richtlijn Gezinshereniging. Groen! heeft in de commissie haar steun uitgesproken voor een inkomensvoorwaarde ter hoogte van het leefloon. Dit juridisch verdedigbaar voorstel heeft het in de commissie niet gehaald.

Het voorstel behandelt Belgen ook strenger dan andere EU-onderdanen, en maakt van hen dus tweederangsburgers in eigen land. Ze worden aangezet om zich tijdelijk in een ander EU land te vestigen zodat ze bij hun terugkeer wel gebruik kunnen maken van de gunstigere EU-regels. Ook deze zogenaamde `omgekeerde discriminatie' is bij voorbaat gedoemd om vernietigd te worden.

Eva Brems: "Het is onbegrijpelijk dat een parlement van een lidstaat de Europese wetgeving flagrant naast zich neerlegt. Dat deze discriminatie eigenlijk specifiek gericht is tegen Belgen van buitenlandse afkomst, maakt het plaatje niet fraaier en gaat regelrecht in tegen het idee van een Europees burgerschap. De Ecolo-Groen! fractie is vervuld van plaatsvervangende schaamte en stemt dus tegen dit wetsvoorstel."

IFRAME:
http://www.facebook.com/plugins/like.php?app_id=133012480106980&href=ht tp%3A%2F%2Fgroen.be%2Factualiteit%2FPersbericht-wetsvoorstel-gezinshere niging-is-aanslag-op-fundamentele-mensenrechten_2183.aspx&send=false&la yout=standard&width=450&show_faces=true&action=recommend&colorscheme=li ght&font&height=80

Contact: Eva Brems -