GroenLinks Grote tekst

Hou ziekenhuiszorg toegankelijk in dunbevolkte gebieden

Donderdag 26 mei 2011, 17:31u - Linda Voortman

GroenLinks-Tweede Kamerlid Linda Voortman vreest voor de toegankelijkheid van ziekenhuiszorg in dunbevolkte gebieden. Op Walcheren is niet genoeg zorg voor handen, als het aan minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport ligt. Zij voert een motie om dat te regelen, die door de hele Kamer gesteund werd, niet uit. Voortman vraagt daarom samen met de SGP een algemeen overleg aan.

Voortman: "Dit is slecht nieuws voor Walcheren, maar het zegt ook iets over ziekenhuizen in andere dunbevolkte gebieden. Als de minister zo met basiszorg omgaat in Zeeland, houd ik mijn hart vast voor andere dunbevolkte gebieden."

In een Kamerbreed aangenomen motie vroeg de Kamer om een klein volwaardig ziekenhuis op Walcheren voor noodzakelijke zorg. Schippers heeft de Kamer schriftelijk laten weten dat spoedeisende hulp in Vlissingen alleen maar mogelijk is wanneer het om eenvoudige verrichtingen gaat en met verwijzing van de huisarts, de Intensive Care heeft niveau 1, het laagste niveau. Ook zal er geen afdeling Verloskunde zijn.

Voortman: "Ik maak me zorgen over de toegankelijkheid van de ziekenhuiszorg in Zeeland, maar ook in de rest van Nederland. De visie van het kabinet op de basiszorg moet nog verschijnen, maar Zeeland is al afgeserveerd. Hoe zal het straks in de rest van Nederland gaan? Noodzakelijke medische hulp moet goed bereikbaar zijn, ook in dunbevolkte gebieden."