Rijksoverheid

'Arrestatie Mladic voor Servië stap richting EU'

Nieuwsbericht | 26-05-2011

Minister Rosenthal (Buitenlandse Zaken) heeft zijn Servische collega Jeremic laten weten verheugd te zijn met de arrestatie van Ratko Mladic. Servië zet hiermee een stap voorwaarts in de richting van toetreding tot de Europese Unie, aldus Rosenthal. Volgens hem is de arrestatie van de oud-generaal een zege voor het internationaal recht.

Nederland heeft altijd gepleit voor volledige samenwerking van Servië met het Joegoslavië-tribunaal als voorwaarde voor stappen in het EU-traject. Het beste bewijs daarvan is de voorgeleiding van Mladic en de nog voortvluchtige Hadzic in Den Haag. Rosenthal had dit afgelopen maandag in Brussel de Servische minister nog eens op het hart gedrukt. Rosenthal noemt de arrestatie van Mladic een zeer belangrijk moment.

De eerstvolgende stap is het rapport van de hoofdaanklager van het Joegoslavië-tribunaal, Brammertz, op 6 juni aan de Veiligheidsraad. Daarna, half oktober, komt de Europese Commissie met een advies. Op basis daarvan kan worden beslist over eventuele volgende stappen voor Servië.