Waterschap Groot Salland

Deventer akkoord met bestemmingsplan Ruimte voor de Rivier

Laatste wijziging: 26 mei 2011

Een belangrijke stap voor het project Ruimte voor de Rivier. De gemeenteraad van de gemeente Deventer heeft het bestemmingsplan vastgesteld. Dit betekent dat de daadwerkelijke start van de werkzaamheden weer dichterbij is. Waterschap Groot Salland is samen met Waterschap Veluwe uitvoerder van dit rivierverruimende project. Zij werken hiervoor nauw samen met de betrokken gemeenten.

Nabij Deventer komt een geulensysteem dat ruimte voor de IJssel creëert als het water stijgt. De Uiterwaardvergraving Bolwerksplas, Worp en Ossenwaard houdt het graven van twee geulen in. De eerste nevengeul loopt vanaf de Bolwerksplas tot aan het IJsselhotel. Het stadspark De Worp blijft intact. Ook komt hier een op de oude Schipbrug geïnspireerde aanlegsteiger met een publiekstoegankelijk waterplein. Net na het IJsselhotel begint de tweede geul, die doorloopt tot de Ossenwaard en daar uitkomt in de IJssel.

De Keizers-, Stobben- en Olsterwaarden vormen een aaneengesloten uiterwaardengebied ten noorden van Deventer. Ruimte voor de Rivier zorgt hier voor de aanleg van vier geulen over de gehele lengte van de uiterwaard. Uniek is de geplande vestiging van de Natuurderij door Stichting IJssellandschap, van waaruit het beheer van de uiterwaarden georganiseerd wordt. Deze komt tussen Deventer en Olst te liggen.

Het bestemmingsplan gaat nu naar de 'beroepsfase' en wordt daarmee voor de laatste keer ter inzage gelegd. De indieners van een zienswijze kunnen desgewenst in beroep gaan bij de Raad van State. Naar verwachting gaat eind 2011/begin 2012 de eerste schop de grond in. Het project moet in 2015 zijn afgerond.

Waterschap Groot Salland | Dr. van Thienenweg 1 | Postbus 60 | 8000 AB Zwolle | t (038) 455 72 00 | info@wgs.nl