Rijksmuseum van Oudheden

PERSBERICHT
9 mei 2011

'Weense' Ladies Night in Rijksmuseum van Oudheden

Op donderdag 26 mei organiseert het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden een 'Ladies Night' in het teken van de tentoonstelling 'Sisi en Wilhelm II. Keizers op Corfu'. Alle dames die zin hebben in een gezellige avond uit met zussen, vriendinnen, jaarclub of yogaklas zijn van harte welkom in het museum. Er staat een sfeervolle avond op het programma (19.00-23.00 uur) met lezingen, pracht en praal, een heerlijk glas prosecco en muziek van Celine Cairo. Alle zalen van het museum zijn al geopend vanaf 18.00 uur. De kosten bedragen ¤ 15 p.p. Reserveren kan via www.rmo.nl/ladiesnight.

Om 19.00 uur opent conservator Ruurd Halbertsma de avond met een lezing over de tentoonstelling 'Sisi en Wilhelm II. Keizers op Corfu'. Daarna is er alle gelegenheid om de expositie en de rest van het museum te bezoeken. In de centrale Tempelzaal is het museumcafé geopend en zijn er de gehele avond muzikale en leerzame activiteiten in 'Sisi-sfeer'.

Een optreden is er van de zangeres annex gitariste Celine Cairo. Dit jonge talent brak vorig jaar samen met bassist Mart Jeninga en violist Matthijs Lievaart definitief door. Zo wonnen ze de Talent Night 2009 en traden onder meer op in Paradiso en bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door. Schrijver Lucas Zandberg geeft een interessante lezing over zijn boek 'Sisi's Winterlied'. In deze debuutroman rekent hij af met het zoetsappige beeld dat er, grotendeels vanwege de 'Sissi' films met Romy Schneider, bestaat van de Oostenrijkse keizerin. In zijn lezing doet Zandberg de verschillen uit de doeken tussen de historische Sisi en de Sisi uit de films. Het leven van keizerin Sisi is ook een belangrijk onderdeel van de tentoonstelling 'Sisi en Wilhelm II. Keizers op Corfu.' Deze expositie vertelt het verhaal van twee tot de verbeelding sprekende vorsten die een grote liefde deelden voor het oude Griekenland. De tentoonstelling, met bruiklenen uit musea op Corfu, uit Wenen en uit Huis Doorn, laat een selectie zien uit de persoonlijke archeologische collecties van Sisi en Wilhelm. Het paleis dat Sisi liet bouwen op Corfu en wat na haar dood door Wilhelm werd gekocht staat hierin centraal, evenals de mythische persoon van Achilles. In zijn heldendom en tragiek zagen de getroebleerde keizerin en de trotse keizer op geheel andere wijze een weerspiegeling van hun eigen leven.

'Ladies Night in Weense sferen'
Locatie: Rijksmuseum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden Datum: Donderdag 26 mei 2011
Tijden: 18.00 uur Museum open Ontvangst met prosecco, gelegenheid bezoek tentoonstelling 19.00-22.30 uur Programma met muziek, lezingen en gelegenheid bezoek tentoonstelling
23.00 uur Museum sluit
Reserveren: www.rmo.nl/ladiesnight Prijs: 15 euro, incl. toegang tot het museum, welkomstdrankje, muzikaal optreden en lezingen. Betalen: op de avond zelf, aan de kassabalie van het museum.



Rijksmuseum van Oudheden