Gemeente Haaren


Raadsplein 26 mei in het gemeentehuis

Komt u ook meepraten op het Raadsplein?

Wat is (het doel van) het Raadsplein?

Op de eerste plaats wordt er informatie gegeven over één of meer onderwerpen. Op 26 mei a.s. staan onderwerpen met betrekking tot de Toekomstvisie Leefbaar Biezenmortel, de Ontwikkeling Locatie Kluitmans, de structuurvisie landgoed Haarendael en landgoed Vugts en de Ruiting centraal.

Na de informatieronde, kunt u met de raads- en commissieleden van gedachten wisselen hierover.

De gemeenteraad vindt het belangrijk goed geïnformeerd te zijn voordat hij een besluit neemt. Daarom wil de raad op dit Raadsplein graag uw mening of die van uw vereniging of organisatie horen.

Het Raadsplein is een bijeenkomst voor iedereen.

De onderwerpen

Tijd:

Plaats:

Onderwerp:

19.30-20.30 uur

Raadszaal

Ontwikkeling locatie Kluitmans

19.30-20.30 uur

B&W kamer

Toekomstvisie leefbaar Biezenmortel

20.30-20.45 uur

Pauze

20.45-21.45 uur

Raadszaal

Structuurvisie landgoed Haarendael

20.45-21.45 uur

B&W kamer

Landgoed Vugts en de Ruiting

Uiteraard kunt u zelf kiezen bij welk onderwerp (of onderwerpen) u aanwezig wilt zijn.

Toelichting Ontwikkeling locatie Kluitmans Haaren

Het bedrijf Kluitmans Haaren B.V., gevestigd aan de Langeweg 47 in Haaren heeft plannen om eind 2011 zich te verplaatsen naar een nieuwe locatie op een bedrijventerrein in Berkel-Enschot.

Dit betekent, dat naar verwachting de huidige bedrijfslocatie in de loop van 2012 geheel ontruimd is. De gemeente is al langere tijd met ontwikkelaars in overleg die deze locatie willen invullen met woningbouw. Sinds 2010 is Kluitmans met IM-projectontwikkeling serieus aan de slag gegaan met een programma van eisen van de gemeente voor de woningbouw en de inrichting van het openbaar gebied.

Dit heeft geresulteerd in een hoofdopzet voor een stedenbouwkundig plan voor het te herontwikkelen gebied.

Met deze stedenbouwkundig opzet heeft het college op 12 april 2011 ingestemd. Deze opzet vormt de basis voor een verdere detaillering van de stedenbouwkundige invulling van de locatie.

De initiatiefnemer wil nu graag de plannen in het Raadsplein toelichten.

Toelichting Toekomstvisie Leefbaar Biezenmortel

Klankbordgroep Biezenmortel/Stichting Dorpsraad Biezenmortel wil de leefbaarheid van het dorp voor de lange termijn zeker stellen. Dit wil zij doen door bij te dragen aan de continuïteit in de woningbouw en met name aan jonge gezinnen, starters en senioren de mogelijkheid te bieden om een betaalbare en duurzame (levensloopbestendige) woning te bemachtigen.Tevens wil zij bijdragen aan het realiseren van een meer evenwichtige bevolkingsopbouw. Tenslotte wil zij ook in algemene zin actief zoeken naar mogelijkheden om voorzieningen te versterken en het centrum van het dorp te verlevendigen. Dit moet leiden tot een aantrekkelijk dorp, waar het fijn is om te wonen en leven.

Om deze doelstellingen te kunnen realiseren heeft de klankbordgroep Biezenmortel een integrale visie en een integraal plan ontwikkeld op de toekomst van het dorp Biezenmortel.

Toelichting Structuurvisie Landgoed Haarendael

Deze structuurvisie geeft richting aan de toekomst van het voormalige Grootseminarie Haarendael, een uniek complex met een rijke historie. Vanaf de oplevering in 1839 tot 1967, met uitzondering van de oorlogsjaren, is het complex in gebruik geweest als Grootseminarie voor de opleiding tot priester. In 1967 is het gebied eigendom geworden van de zorginstelling Haarendael (tegenwoordig Cello) als woon- en werklocatie voor mensen met een verstandelijke beperking.

Al geruime tijd voldoen het terrein en de gebouwen niet meer aan de hedendaagse eisen en wensen voor een goed functionerende zorgverlening. Cello heeft daarom besloten elders huisvesting te realiseren en Haarendael te verlaten. De gebouwen en het terrein zullen in de loop van 2011 leeg komen te staan waarna het complex zal worden verkocht.

Een bezinning op de toekomst is daarom noodzakelijk. De opgave is om passende nieuwe bestemmingen te vinden, die Haarendael een perspectiefvolle nieuwe toekomst gaan geven met behoud van de belangrijke cultuurhistorische en landschappelijke waarden. De herbestemming is er op gericht economische dragers en een toekomstgericht programma te vinden om het landgoed duurzaam in stand te houden. Behoud en ontwikkeling gaan daarbij hand in hand.

Vanuit de gemeenschappelijke intentie respectvol om te gaan met dit cultureel erfgoed hebben de gemeente Haaren en Cello besloten een structuurvisie voor Haarendael op te stellen. Daarin worden de ruimtelijke en programmatische spelregels vastgelegd voor de herontwikkeling van het terrein.

De structuurvisie beschrijft de mogelijkheden om het historische landgoed toe te snijden op hedendaags gebruik. De te behouden waardevolle structuren en elementen worden benoemd en er wordt ruimte gemaakt voor nieuwe bestemmingen, die het landgoed economische en functioneel kunnen gaan dragen. Per deelgebied worden de uitgangspunten voor het ruimtelijk beleid vervolgens uitgewerkt.

Toelichting Landgoed Vugts en de Ruiting

De bijeenkomst bevat twee onafhankelijke presentaties met als verbindende schakel het gebied rond de Essche stroom ter hoogte van de Ruiting.

Het eerste half uur gaat over de visie op de gebiedsontwikkeling van De Ruiting die door een buurtinitiatief tot stand is gekomen.

Het tweede half uur gaat over het landgoedplan van familie Vugts.

Buurtinitiatief

Bewoners van de Ruiting hebben samengewerkt aan een visie op ontwikkeling van het gebied rond De Ruiting. Zij zijn hierbij ondersteund door de gemeente, provincie en waterschap De visie gaat uit van balans tussen woongenot, economische activiteit en natuurontwikkeling en -behoud. Er wordt een transformatie voorgesteld van hoofdzakelijk landbouwgebied naar een gebied waar zorg en recreatie de belangrijkste economische activiteiten zijn.

Landgoedontwikkeling

In het gebied de Ruiting is veel teweeg gebracht door de aanwijzing van het Rijk van de Robuuste Verbindingszone. De provincie heeft samen met het Waterschap De Dommel het initiatief genomen om het varkensbedrijf aan de Ruiting 10a te gaan verplaatsen. In samenhang met deze verplaatsing is de provincie met de ondernemer overeengekomen dat het wenselijk is om in het gebied een landgoed te ontwikkelen waarmee invulling gegeven kan worden aan de Robuuste Verbinding. Tevens zal binnen het landgoed invulling gegeven worden aan een nieuw tracé voor de Broekleij waarbij deze wordt afgekoppeld van het Helvoirts Broek.

Zelf onderwerp aandragen is mogelijk

Het Raadsplein biedt u de mogelijkheid om uitgebreid stil te staan bij een onderwerp. Wilt u zelf een onderwerp aandragen voor een Raadsplein. Dat kan! Meld dit bij de Griffier (Anja Tissen, tel. 0411-627282) of via een gemeenteraadslid.

Volgende Raadsplein

Het volgende Raadsplein is gepland op 29 september 2011.