Principeakkoord Cao Motorvoertuigenbedrijf- en Tweewielerbedrijf

Persbericht van BOVAG

De BOVAG en de vakbonden FNV Bondgenoten, CNV Vakmensen en De Unie hebben een principeakkoord gesloten voor een nieuwe CAO. Partijen ontwikkelen een vitaliteitsloket om werknemers gezond aan het werk te houden en de teksten van de CAO zijn herschreven op de leest van de branche. In de CAO is een structurele loonsverhoging afgesproken van 2,7 % over 16 maanden en een eenmalige uitkering in januari 2012 van honderd euro bruto.

Hans Everts, voorzitter werkgeversdelegatie BOVAG: "Er is een goede basis gelegd voor toekomstige stappen om werknemers gezond aan het werk te houden tot aan hun pensioen, rekening houdend met specifieke omstandigheden en ontwikkelingen in onze branche".

Jan Berghuis, bestuurder FNV Bondgenoten: "De motorvoertuigenbranche wordt met deze CAO aantrekkelijker. Werknemers worden goed beloond en er zijn moderne vernieuwende CAO-afspraken gemaakt. Werknemers kunnen meer keuzes maken over hun eigen inzetbaarheid".

Marco Hietkamp, bestuurder CNV Vakmensen: "Er zijn goede kwaliteitsafspraken gemaakt in deze CAO. Er komt een project Wajongers. Om het Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen in de sector te stimuleren zijn er middelen vrijgemaakt."

George Kruithof, bestuurder van De Unie: "Verplichte opleidingen zijn beter in de CAO afgesproken. Daar ben ik erg blij mee."

De bedrijven in de sector gaan voor de inzet van uitzendkrachten alleen nog maar in zee met NEN-gecertificeerde en geregistreerde SNA uitzendbureaus. Voor de aanwending van seniorendagen zijn aanvullende afspraken gemaakt om de inzetbaarheid van werknemers te bevorderen. De opbouw van leeftijdsdagen blijft tot en met 61 jaar ongewijzigd.

De beloning van de jongeren in de motorvoertuigen- en tweewielerbedrijven doet meer recht aan hun werkzaamheden in de functie.
Voor de duurzame inzetbaarheid van vaklieden wordt een vitaliteitsloket ontwikkeld. Hierin komen zorg, verzuim en inkomensverzekeringen bij arbeidsongeschiktheid samen en wordt een integrale ketenaanpak gerealiseerd.
De branche stimuleert de gesprekken over leeftijdsbewust personeelsbeleid tussen werkgevers en werknemers. De inspanningen ter verbetering van arbeidsomstandigheden worden geintensiveerd.
Tussen CAO-partijen is een afspraak gemaakt om de zogenaamde 'vredesplicht' niet te laten gelden voor pensioenen.

De CAO loopt van 1 juni 2011 tot en met 30 september 2012. Het loon stijgt per 1 oktober 2011 met 1%, op 1 met 2012 met 1,7%. In januari 2012 een eenmalige uitkering van honderd euro bruto.

De vakbonden gaan het principeakkoord met een positief advies voorleggen aan de leden. Als de leden akkoord gaan, is het akkoord definitief.

De CAO Motorvoertuigenbedrijf- en Tweewielerbedrijf geldt voor ongeveer 81.000 werknemers bij ruim 11.000 bedrijven.

Houten, 26 mei 2011




Razende Robot Reporter