Dura Vermeer Rotterdam-Feijenoord

Rotterdam - 26 mei 2011

Partners for Healthy Cities trapt af in Rotterdam-Feijenoord

Partners for Healthy Cities, het Rotterdamse initiatief waaraan Dura Vermeer Bouw Rotterdam zich heeft gecomitteerd, is in de wijken Bloemhof, Hillesluis en Afrikaanderwijk in de deelgemeente Feijenoord gestart met de uitvoering van een aantal concrete activiteiten.

Soep met liefde
Partners for Healthy Cities is erop gericht de gezondheid van Rotterdammers te versterken, die minder goed is ten opzichte van het Nederlands gemiddelde. De activiteiten richten zich op het verbinden en verder verspreiden van bestaande projecten en initiatieven die zich al hebben bewezen. Het gaat erom deze initiatieven te koppelen, te versterken en te kopiëren, zodat meer mensen worden bereikt. `Soep met liefde' is een voorbeeld van een dergelijk project. Hierbij worden mensen met elkaar in contact gebracht die dachten dat ze alleen stonden in hun problemen. Door het contact kan men de problemen bespreken en zelfverzekerd en met steun van anderen aan oplossingen werken.

Samenwerking
In dit initiatief werken Dura Vermeer Bouw Rotterdam, Albeda college, Com o wonen, zorgaanbieder Aafje en de GGD Rotterdam samen. De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft de gekozen aanpak van de gemeente positief beoordeeld en Rotterdam als eerste Nederlandse gemeente het predikaat Healthy City meegegeven. In totaal werken zo'n 60 steden in 30 landen al volgens een dergelijke WHO-aanpak.

Bij de problemen in Rotterdam gaat het deels om harde gezondheidsproblemen, zoals diabetes of depressiviteit. Dat vraagt om de juiste informatie om de leefstijl aan te passen en een eerstelijnszorg dichtbij de mensen. Voor een ander deel gaat het ook om de ervaren gezondheid. Zonder baan of perspectief in een omgeving waarin je je niet prettig of veilig voelt, geven mensen zich een veel lager gezondheidscijfer. Ook daaraan wordt gewerkt met deze aanpak.
---