Technologie Stichting STW

Technologiestichting STW en ProRail starten Partnershipprogramma ExploRail

donderdag 26 mei 2011

Technologiestichting STW en ProRail hebben vandaag een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor het Partnershipprogramma âExploRailâ. Hierin gaan ze de komende vijf jaar samenwerken aan wetenschappelijk onderzoek op het gebied van âIntelligent Rail Infrastructureâ( âZelfdenkend Spoorâ). Het doel van het programma is door grensverleggend en innovatief onderzoek de spoorinfrastructuur in Nederland voor de toekomst robuust en betrouwbaar te maken. Het programma heeft de vorm van een STW-Partnership. Dit type programma is een initiatief van STW om effectieve samenwerking tussen de Nederlandse academische wereld en het bedrijfsleven te bevorderen. STW wordt bij ExploRail ondersteund door het Gebied Maatschappij- en Gedragswetenschappen (MaGW) van NWO. Voor het programma is een bedrag van 2,5 miljoen euro beschikbaar. De helft hiervan is afkomstig van ProRail. MaGW en het vroegere ICTRegie dragen financieel bij aan het programma.

Zoals elke treinreiziger weet heeft Nederland een zeer druk bereden spoorwegnet, met name in de Randstad. Dat is daardoor zeer gevoelig voor verstoringen en dat is ongewenst. Het spoorwegnet is een technisch complex systeem. ProRail heeft de wetenschappelijke vragen aangedragen en met de partijen samen geformuleerd tot het onderzoeksprogramma ExploRail. Een aantal cruciale kwesties is aan de orde. Hoe lokaliseer je sneller dan nu bestaande en zich ontwikkelende problemen op het spoorwegnet? Welke componenten van het net zijn daarin cruciaal en welke sensorsystemen heb je nodig om die componenten te bewaken? Hoe krijg je de vereiste informatie over de staat van het spoorwegnet om effectieve beslissingen te kunnen nemen over zaken als onderhoud, planning, reparaties en het voorkomen van storingen? Uiteindelijk moeten moderne technieken uit de meettechniek en de ICT zorgen voor slimmer en efficiënter onderhoud en vernieuwing van het spoor .

Vandaag is de zogeheten call for proposals opengesteld. Er zal in juni ook een matchmakingsbijeenkomst voor onderzoekers worden georganiseerd. Daar wordt een nadere toelichting met het programma gegeven en kunnen zij met medewerkers van ProRail onderzoekideeën bespreken. Meer informatie over het programmaplan en het indienen van onderzoeksvoorstellen is te vinden op http://www.stw.nl/Programmas/ProRail/Default.htm?print=show

ExploRail is ingebed in het onderzoeksthema Verbinden van Duurzame Steden, een initiatief van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek en het Nicis Institute. Verbinden van Duurzame Steden gaat over actuele vraagstukken op het gebied van de bereikbaarheid, leefbaarheid en veiligheid van urbane gebieden in deltaâs.