Dienstenbond CNV

Nieuws


26 mei 2011

T-Systems - bedrijfseigen AVR?

Recent heeft u van uw werkgever T-Systems een brief ontvangen waarin u wordt gevraagd in te stemmen met van toepassing verklaring van een Arbeidsvoorwaardenregeling op uw arbeidsovereenkomst dan wel uw bezwaar kenbaar te maken.

Enquête
Ondanks dat het personeel zich in een enquête in grote meerderheid uitsprak voor een cao met de rol voor CNV Dienstenbond en ruim 100 van uw collega's zich achter dit idee schaarden in een petitie, zet uw werkgever door. We hebben helaas ook moeten vaststellen dat verdergaande collectieve acties van de kant van het personeel tegen de koers van de directie vooralsnog niet haalbaar zijn.

De OR
De OR heeft intussen afgezien van een rechtstreekse rol bij de totstandkoming van arbeidsvoorwaarden. Daarbij was o.a. doorslaggevend dat de directie de OR geen gelijkwaardige positie wil geven in het arbeidsvoorwaardenoverleg. Het voorstel voor wijziging van uw arbeidsovereenkomst maakt ook duidelijk dat de werkgever eenzijdige wijzigingen voor zichzelf in de voorgestelde tekst regelt en slecht voor zover dat wettelijk verplicht is punten ter instemming aan de OR zal voorleggen. De rest is onderwerp van `overleg'.

Wat betekent dit voor u?
Uw positie als werknemer wordt duidelijk anders. Wanneer u instemt met de wens van de werkgever zult u geen invloed meer hebben op uw eigen arbeidsvoorwaarden.

Advies CNV Dienstenbond:
o Aangezien er van uw kant geen reden of noodzaak is om uw arbeidsovereenkomst te wijzigen, adviseren wij u bezwaar te maken en NIET in te stemmen met de voorgestelde wijziging; o Wij geven u in overweging ook te laten weten dat u eventuele wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden niet zonder meer zult accepteren wanneer deze eenzijdig worden vastgesteld en dat u die on overleg met uw vakbond zult wegen alvorens er op te reageren; o U kunt werkgever laten weten dat wat u betreft uw vakbond vooralsnog aanspreekpunt voor aanpassingen van uw arbeidsvoorwaarden zal zijn; o U kunt werkgever verder melden dat u geen afstand doet van de arbeidsvoorwaarden zoals die in de cao zijn vastgelegd; en o U kunt ook nog aangeven, dat u de structurele en individuele component van de salarisontwikkeling van wezenlijk belang vindt en dat u uw vakbond zult verzoeken hier weer jaarlijks met werkgever over te gaan spreken.

Door uw bezwaar houdt u vooralsnog uw handen vrij om wijzigingen in de arbeidsvoorwaarden te beoordelen en na verloop van tijd uw positie nader te bepalen. Als u en uw collega's massaal bezwaar maken op de bovengenoemde manier is daarmee de positie van CNV Dienstenbond niet weer automatisch terug aan tafel, er is namelijk geen overlegplicht, maar wordt wel opnieuw duidelijk signaal afgegeven hoe u en uw collega's denken over de eenzijdige actie van de zijde van de werkgever.

Intussen zullen wij blijven streven naar een rol bij het arbeidsvoorwaardenoverleg om uw belangen waar mogelijk te verdedigen en uw arbeidsvoorwaarden te verbeteren. We gaan na welke wegen daartoe de komende tijd begaanbaar zijn.