Dienstenbond CNV

Nieuws


26 mei 2011

Werkgever houdt vast aan afschaffen toeslagen winkels; ANWB komt met eindbod

Afgelopen maandag heeft CNV Dienstenbond weer onderhandeld met uw werkgever voor een nieuwe cao ANWB. De werkgever houdt ondanks onze grote bezwaren vast aan de eis om o.a. de toeslagen in de winkels op de avonden en zaterdag af te schaffen. Dit kan procenten inkomens-achteruitgang betekenen voor de medewerkers. Maar wij zijn vooral ook geschrokken over de wijze waarop dit onderwerp door uw werkgever wordt opgepakt. Dinsdag 31 mei komt de werkgever met een eindbod. Ook op de andere punten. Dit is uiteraard ernstig en de ontwikkelingen zullen zich waarschijnlijk snel opvolgen. Wij willen u en uw collega's zo snel en goed mogelijk op de hoogte houden. Daarvoor hebben wij een mailinglist aangemaakt. Meld u aan op www.bit.ly/cnvdibomail en wijs ook uw collega's op het bestaan!

De werkgever gaat 31 mei a.s. een eindbod opstellen waarin ook de andere onderwerpen zijn uitgewerkt. Wij krijgen die toegestuurd. In onze organisatie en in overleg met de kaderleden zullen wij dan moeten kijken hoe verder om te gaan met dit eenzijdig door de werkgever neer te leggen pakket. Uiteraard houden wij u nauw op de hoogte.

CNV Mailinglijst voor de ANWB
Met de mailinglijst hopen wij u veel sneller op de hoogte te kunnen houden van de laatste ontwikkelingen binnen de ANWB. Uiteraard krijgt u nog steeds de nieuwsbrieven per post, maar die lenen zich minder om snel met elkaar in contact te komen en om u bij te praten over de voortgang. Surf naar www.bit.ly/cnvdibomail voor de aanmelding. Aangezien het een proef is kunnen ook niet-leden zich nu aanmelden. Dus wijs ook uw collega's op het bestaan. Overigens kunnen anderen niet zien dat u deelnemer bent van de lijst. Eventueel weer afmelden kan met een druk op de knop.

Retail: Toeslagen en dagspiegel op de helling
De winkelmedewerkers hebben in een gloeiende roadshow gehoord hoe het nieuwe Retailhuis er uit moet komen te zien. Uiteraard is het zeer positief dat er in verbeteringen wordt geïnvesteerd. Maar pas nadat CNV Dienstenbond er op heeft aangedrongen, zijn de werknemers ook ingelicht over de negatieve consequenties zoals het voornemen om toeslagen af te schaffen (avonden 18-21 uur en de zaterdagtoeslagen) en de dagspiegel (toegestane openingstijden winkels) te verruimen. De werkgever wilde dit eerst voor een deel compenseren met een boterzachte winkel-prestatieafhankelijke beloning en daarna door een eenmalige afkoop. Directeur Retail beschuldigde de bonden er van verantwoordelijk te zijn voor het dalende aantal medewerkers in de winkels door met ons afgesproken loonsverhogingen. Elke euro er bij gaat ten koste van de werkgelegenheid aldus de directeur. Wij vinden dit een uiterst ongepaste opmerking die volstrekt voorbij gaat aan de afwegingen die bonden maken om een reguliere loonsverhoging af te sluiten. Afschaffing van een deel van de toeslagen, nu of later, betekent een achteruitgang in het besteedbaar inkomen. Een offer dat maar zelden in Nederland wordt gevraagd. Wij hebben bij de onderhandelingen dan ook herhaaldelijk aangegeven dit een zeer vergaand en ongewenst voorstel te vinden. Het voorstel ligt nog steeds op tafel.

Werkt u in de winkel: Help ons u te helpen
Als u in de winkel werkt, dan zouden wij graag een email (h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl) van u willen ontvangen zodat wij ons ledenadministratiesysteem kunnen bijwerken. Een goede cao is geen recht. De kracht van de vakbond zijn haar leden. Deel bijgaande nieuwsflits met uw collega's en wijs ook hen op de maillijst en het belang van het lidmaatschap. Alleen samen staan wij sterk.

Mocht u vragen of opmerkingen hebben, schroom niet en neem vooral contact op met uw bestuurder Harrie de Vaan per email (h.devaan@remove-this.cnvdibo.nl) of telefoon (010-2651111). Abonneer uzelf op de maillijst op www.bit.ly/cnvdibomail.