Bosch Art Film - festival van 26 t/m 29 mei 2011


Ontmoetingsplaats voor filmliefhebbers en gasten uit de film- en kunstwereld

's-Hertogenbosch, 20110329 -- Vier dagen lang intrigerende films, documentaires en persoonlijke documenten over kunst en kunstenaars (inter)nationale filmprijswinnaars en premières, lezingen en talkshows tijdens Bosch Art Film. Van donderdag 26 tot en met zondag 29 mei in de Verkadefabriek te ´s-Hertogenbosch. De tweede editie van BAF staat in het teken van ‘kunstenaarschap’ en ‘architectuur & ruimte’. Er komen verschillende kunstdisciplines aan bod: beeldende kunst, fotografie, architectuur en mode. Het belooft een afwisselende en boeiende editie te worden. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan het programma. Hoogtepunten uit het programma.

Openingsavond, donderdag 26 mei

BAF opent met IDFA 2010 publiekswinnaar Wasteland van Lucy Walker. In de film reist kunstenaar Vik Muniz af naar de grootste vuilnisbelt van Brazilië om daar samen met de afvalscheiders te werken aan een kunstproject. Programmamaker Wilfried de Jong opent BAF.

Kunst & architectuur, vrijdag 27 mei

De tweede dag van BAF staat in het teken van kunst en architectuur. In de documentaire My Playground van de Deense regisseur Kaspar Astrup Schröder worden freerunners gevolgd voor wie de stad een grote speeltuin is en die met spectaculaire capriolen van daken springen en over beton rollen. Het werk van de jonge, gerenommeerde architect Bjarke Ingels van BIG Architects lijkt hiervoor uitermate geschikt. Met wederzijdse bewondering volgen de freerunners en Ingels elkaars werk. Voorafgaand is er een talkshow met Jakob Lange van BIG architects onder leiding van journalist en architectuurpublicist Bernard Hulsman. Ook is er een life parkour presentatie van Nederlandse freerunners.

Op vrijdag is ook kunstenaar Marjan Teeuwen te gast en wordt de première van de documentaire over haar nieuwe installatie Verwoest Huis Piet Mondriaanstraat van Remmelt Lukkien getoond. Deze avond praat Teeuwen met kunstcriticus Rutger Pontzen over haar werk als beeldend kunstenaar en tentoonstellingmaakster. De dag erna opent het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch de reizende tentoonstelling VoTH naar concept en initiatief van Ine Lamers en Marjan Teeuwen.

Andere films zijn onder meer High Rise van Gabriel Mascaro (Nederlandse première), Koolhaas Houselife van Ila Bêka en Louise Lemoine, Il Girasole van Marcel Meili en Christoph Schaub, Gordon Matta-Clarks’s film Substrait (Underground Dailies) en de documentaire Dark Days van Marc Singer over de bewoners van het ondergrondse New York. Indrukwekkend is ook de documentaire Women are heroes van de Franse activistische fotograaf JR.

 Verzamelen & kijken, zaterdag 28 mei

‘Verzamelen en kijken’ is het centrale thema van de talkshow onder leiding van schrijver/journalist Bas Heijne. Hij ontvangt Martijn Sanders (artistiek leider 2018Brabant Culturele Hoofdstad) en Ludo van Halem (conservator 20ste-eeuwse Kunst, Rijksmuseum Amsterdam). Aansluitend wordt de film Over your cities grass will grow getoond over de Duitse kunstenaar Anselm Kiefer. Sophie Fiennes maakte een uniek portret van deze succesvolle, maar ook meest omstreden kunstenaars van het naoorlogse Duitsland. Martijn Sanders is liefhebber van Kiefers werk.

The world according to Ion B. van Alexander Nanau sluit aan op het centrale thema: In deze film wordt de zestigjarige zwerver Ion Barladeanu in de Romeense hoofdstad Boekarest ontdekt door een galeriehouder. Zij ziet dat Barladeanu beschikt over een collectie fascinerende maatschappijkritische collages, die hij maakte ten tijde van het communistische regime van Ceausescu. Ion B. wordt op slag beroemd.

Beeldend kunstenaar Joost Conijn bouwde een vliegtuig en maakte daarmee een reis door Afrika. Hij deed hierover verslag in zijn columns voor de NRC. Voor BAF selecteerde hij videomateriaal van dit avontuur en vertelt hij meer over zijn werk en reizen. Aansluitend wordt de documentaire  The White Diamond van Werner Herzog vertoond.

Mode & familierelaties, zondag 29 mei

De thema’s op zondag zijn mode en familierelaties tussen kunstenaars. Zo is de documentaire L.A. Raeven – de verbeelding voorbij van Lisa Boerstra te zien over de bijzondere kunstenaarstweeling Liesbeth en Angelique Raeven. Filmmakers Peter Lataster en Petra Lataster Czisch maakten met Niet zonder Jou een intiem dubbelportret van hun (schoon)ouders, het hoogbejaarde kunstenaarsechtpaar Lataster. De zussen Raeven en de Latasters zijn op zondag 29 mei te gast en vertellen over hun werk. Verder op deze dag ook The Woodmans (Nederlandse première) van Scott Willis over de internationaal gerenommeerde fotografe Francesca Woodman en haar relatie met haar ouders en broer die allen kunstenaars zijn. In de ontbijtfilm en een aantal andere luchtige zondagmiddag-films staat mode centraal. Modejournaliste Aynouk Tan vertelt aan de hand van filmbeelden over haar uitbundige visie op mode.

Shorts

Iedere dag zijn er doorlopend korte kunstenaarsfilms te zien met als onderwerpen kunst, ruimte en architectuur. Deelnemende kunstenaars zijn onder anderen Paul McCarthy, Sema Bekirovic, Justin Bennett, John Bock, Kouneski & Gamaker, Gordon Matta-Clark en Arianne Olthaar.

Specials

Op BAF staan ook kunstvaklezingen en een filmcursus onder leiding van filmdocent Mark Meuldijk op het programma. Voorts wordt naar aanleiding van de tentoonstelling VoTH in het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch werk getoond van een aantal deelnemende kunstenaars. Marjan Teeuwen, die de tentoonstelling samenstelde, toont een aantal fotowerken. Ook zijn er korte films van Daya Cahen, Paulien Oltheten, Ine Lamers en Marjan Teeuwen zelf.

Festivalroutes

Er zijn thematische festivalroutes uitgestippeld. Met één kaartje is het publiek zo verzekerd van een gevarieerde, inspirerende avond of middag. Elke route kent een hoofdfilm, verschillende korte kunstfilms, deelname aan een talkshow of het bijwonen van een inhoudelijke lezing door een bijzondere gast. Daarnaast zijn veel films ook afzonderlijk te bezoeken.

 Jheronimus Bosch 500

Bosch Art Film  is onderdeel van de internationale manifestatie Jheronimus Bosch 500, een meerjaren programma met sociaal-culturele, wetenschappelijke en artistieke activiteiten - op het snijvlak van klassiek en modern. Inspiratiebron is het leven, werk en gedachtegoed van Bosch (ca. 1450 - 1516). Met Jheronimus Bosch 500 herdenkt de stad van 2010 tot en met 2016 het 500ste sterfjaar van haar beroemdste kunstenaar.

Bosch Art Film wordt in opdracht van stichting Jheronimus Bosch 500 geproduceerd door de Verkadefabriek.

Voor meer informatie www.boschartfilm.nl





Jheronimus Bosch 500