Maten worden hoofdelijk aansprakelijk


Den Haag, 20110526 -- Per 1 juli gaat het personenvennootschapsrecht op de schop. Zo wordt de huidige maatschap automatisch omgezet in een Openbare Vennootschap. Dit heeft grote gevolgen voor veel ondernemers. Eén gevolg hiervan is dat maten in een maatschap voortaan hoofdelijk aansprakelijk zullen zijn voor de verplichtingen van de maatschap net zoals de vennoten in een vof. Dit betekent, dat wanneer één van de maten namens de maatschap een verplichting is aangegaan, de schuldeiser het volledige bedrag bij elk van de maten kan opeisen.

Vrijheid van vestiging

Het kiezen voor een andere Europese rechtsvorm kan ervoor zorgen dat de partners in een maatschap de fiscale ondernemersfaciliteiten van de inkomstenbelasting kunnen blijven genieten, zonder daarbij hoofdelijk aansprakelijk te worden voor schulden uit de onderneming. Het Europese Hof van Justitie heeft namelijk bepaald dat iedere Europese ondernemer zelf mag kiezen in welke EU-lidstaat hij zijn vennootschap op wil richten op grond van het EU-verdrag dat de vrijheid van vestiging garandeert. Deze uitspraak, het Inspire-Art arrest, werd in 2003 gedaan naar aanleiding van een proefproces dat door het Haags Juristen College is uitgelokt. Hierdoor bestaat ook voor Nederlandse ondernemers de mogelijkheid om een Engelse LLP op te richten.

Limited Liability Partnership biedt oplossing

De LLP is een personenvennootschap die heel vergelijkbaar is met de maatschap, maar met als belangrijkste verschil: het privévermogen is afgeschermd. Dit betekent zelfs een vooruitgang ten opzichte van de huidige maatschap. De ondernemer wordt niet hoofdelijk aansprakelijk en blijft ook niet aansprakelijk voor een gelijk deel met de maten, in plaats daarvan is het privévermogen volledig afgeschermd, net zoals bij een BV.

Behoud van fiscale ondernemersfaciliteiten

Hoewel de LLP is opgericht naar het Engelse recht, is het Nederlandse belastingstelsel van toepassing, aangezien management en activiteiten in Nederland plaatsvinden. Zoals bij personenvennootschappen wordt de winst belast bij de vennoten. Natuurlijke personen die als vennoot optreden betalen inkomstenbelasting over hun winstaandeel en profiteren dus van de fiscale IB-ondernemersfaciliteiten, zoals de MKB-vrijstelling, de ondernemersaftrek en de startersaftrek. De LLP kan worden opgericht door ten minste twee personen (partners) en dit kunnen zowel natuurlijke- als rechtspersonen zijn.

Voordelen voor ondernemer

Naast de fiscale voorzieningen in de inkomstenbelasting, heeft de LLP nog meer voordelen voor ondernemers. Zo hoeven de partners geen fictief salaris te nemen zoals de directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV dat wel moet. Ook is er geen verplichting om € 18.000 te storten, komt er geen notaris bij kijken en kent de LLP eveneens geen langdurig antecedentenonderzoek door het Ministerie van Justitie. Een LLP is binnen twee werkdagen opgericht.

Populair onder grote kantoren

Acht van top 50 advocatenkantoren van Nederland hebben inmiddels hun maatschap in een LLP omgezet. Ook hebben bijvoorbeeld Ernst & Young Belastingadviseurs LLP en Holland Van Gijzen Advocaten en Notarissen LLP, voor de LLP gekozen.

Wanneer is een BV voordeliger?

Een andere mogelijkheid om de hoofdelijke aansprakelijkheid te voorkomen is de overstap naar een kapitaalvennootschap, zoals een Besloten Vennootschap of Limited Company (Ltd). Of dit aantrekkelijk is, hangt af van de winstverwachting. Wanneer er een jaarwinst verwacht wordt van meer dan circa €100.000 per partner, dan is een BV of Limited waarschijnlijk de beste oplossing. Wanneer er een jaarwinst wordt verwacht van minder dan circa €100.000 per partner, dan is een BV of Limited fiscaal minder aantrekkelijk. Zij worden belast met de vennootschapsbelasting en daardoor lopen de ondernemers allerlei aantrekkelijke aftrekregelingen in de inkomstenbelasting mis.

Gevolgen voor maatschap

Indien u vanuit een maatschap uw onderneming drijft, staan u verstrekkende veranderingen te wachten. Per 1 juli 2011 wordt de nieuwe titel 7.13 van het Burgerlijk Wetboek van kracht. Als u niets doet, gaat de maatschap automatisch over in een Openbare Vennootschap. Een gevolg hiervan is dat maten in een maatschap voortaan hoofdelijk aansprakelijk zullen zijn voor de verplichtingen van de maatschap. Hoofdelijke aansprakelijkheid betekent dat wanneer één van de maten namens de maatschap een verplichting is aangegaan, de schuldeiser het volledige bedrag bij elk van de maten kan opeisen. De schuldeiser heeft dan tegenover iedere maat recht op nakoming van het geheel, en zal dus vaak de meest vermogende maat aanspreken. Degene die wordt aangesproken voor het geheel heeft dan overigens wel regres op de andere maten, dat wil zeggen hij kan het deel waarvoor hij "teveel" is aangesproken bij de andere maten opeisen (als zij voldoende vermogend zijn).

Het nieuwe vennootschapsrecht

Het huidige personenvennootschapsrecht kent een onderscheid tussen contractuele samenwerkingsverbanden van beroepsbeoefenaars (zoals de maatschap) en bedrijfsbeoefenaars (zoals de VOF en de CV). Dit onderscheid komt te vervallen. Vanaf 1 juli 2011 maakt de wetgever onderscheid tussen openbare- en niet-openbare vennootschappen. De openbare vennootschap moet een samenwerkingsverband zijn dat gericht is op de uitoefening van beroep of bedrijf en dient daarbij op een duidelijk kenbare wijze naar buiten één gezamenlijke naam te voeren. Wanneer van deze kenbaarheid en gezamenlijke naam geen sprake is, spreekt de wetgever van een niet-openbare vennootschap. De openbare vennootschappen zijn in te delen in twee typen; openbare vennootschappen zonder rechtspersoonlijkheid (zoals de VOF en de maatschap nu), maar ook openbare vennootschappen met rechtspersoonlijkheid (het huidige recht kent deze vorm niet).

De nieuwe Openbare Vennootschap

Momenteel zijn maten in een maatschap ieder voor een gelijk deel aansprakelijk. Na invoering van de nieuwe wet, zijn zij echter hoofdelijk aansprakelijk, het al dan niet bezitten van rechtspersoonlijkheid doet daar niet aan af. Het is niet ondenkbaar dat één fout van een de maten een aanzienlijke schadevordering met zich meebrengt. Iedere ondernemer in een samenwerkingsverband zou zich moeten afvragen of hij dit risico wel wenst te lopen.

Over HJC Group

HJC Group heeft een naam opgebouwd op het gebied van tax planning, estate planning, vermogensbescherming, en oprichting en beheer van vennootschappen en trusts. Tot de doelgroep van HJC Group behoren ondernemers, consultants en vermogende particulieren uit Nederland, België en Duitsland. Ondernemers die geïnteresseerd zijn in belastingontwijking, vermogensbescherming of estate planning kunnen zich bij HJC Group kosteloos en vrijblijvend laten informeren.





HJC Group