Ingezonden persbericht


What Design Can Do for Traffic Jams

Conferentie onderzoekt de sociale impact van design

AMSTERDAM, 7 april

Goed design kan een oplossing bieden voor een sociaal probleem, dat is de inzet van de activistische conferentie What Design Can Do! 26 en 27 mei in Amsterdam. Er komt een keur aan internationale designdenkers voorbij. Van trendwatcher Lidewij Edelkoort tot directeur Deyan Sudjic van het Londense Design Museum. Zij zullen niet alleen praten over het oplossend vermogen van design, maar ook praktische voorbeelden aandragen die aan het slot van de bijeenkomst worden gepresenteerd.

Een gezin met een bedrijfswoning in het hart van Rotterdam moest vanwege ruimtegebrek verhuizen. Zo zouden ze zonder te willen een bijdrage leveren aan de ongewenste suburbanisatie van de stad en aan de groei van het aantal files. Architectenbureau MVDRV ontwierp voor hen een esthetische en kindvriendelijke leefomgeving op het dak van hun bestaande bedrijfspand: Didden Village. Het is een voorbeeld van hoe design een maatschappelijk vraagstuk kan kantelen en oplossen.

Didden Village is een voorbeeld uit de architectuurwereld, maar in elke ontwerpdiscipline duiken vragen op met een sterke sociale impact. What Design Can Do! is een call to action aan de hele designwereld. Niet de esthetische kant van design staat voorop, maar het oplossend denkvermogen van ontwerpers en vormgevers.

Zoals bij Monique van Heist, een van de meest veelbelovende modeontwerpers van Nederland. Zij presenteert de tijdloze collectie Hello Fashion als statement tegen de wegwerpcultuur in de modewereld. Of de Braziliaanse Paula Dib, die haar succesvolle design maakt samen met 'rural communities' uit haar thuisland en daarvoor de prestigieuze International Young Design Entrepreneur of the Year kreeg.

Zowel Van Heist als Dib zijn 26 en 27 mei op What Design Can Do! in de Stadsschouwburg in Amsterdam. De kaartverkoop is begonnen. De jaarlijks terugkerende conferentie wordt gesteund door DutchDFA , Design Cooperation Brainport, BNO, NAi en Premsela.