Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

De geest moet waaien: geen alledaags literatuurfestival

Na de succesvolle eerste editie keert De geest moet waaien van 26 t/m 29 mei terug naar Arnhem. Het festival voor het gesproken woord brengt schrijvers, dichters, musici, tekenaars, film- en theatermakers bij elkaar, in niet eerder vertoonde programma's en combinaties, en op plekken waar je het niet verwacht.

Veel primeurs

De openingsavond van het festival begint meteen goed met twee knallende primeurs: de Nederlandse première van de indrukwekkende film Howl (over het legendarische gedicht van beatpoet Allen Ginsberg) en het eerste concert van de Klassiek Raggen-tour van Bob Fosko met het symfonie-ensemble Kollektief Roest & Wrakhout. Fosko draagt bovendien voor het eerst voor uit zijn nieuwe liedtekstenbundel Blind op me oge. Vrijdag spreken Connie Palmen en Rob Wijnberg met elkaar over de toekomst van de roman en het dagblad. Zaterdagavond brengen Nico Dijkshoorn en Gummbah nieuw werk en laat indie-danceband GardenFest voor het eerst live horen hoe zij het gedicht Voor wie ik liefheb wil ik heten op muziek hebben gezet. Zondagmiddag wordt een nieuw nummer van het literair tijdschrift Maeb is een magazine gelanceerd, met als thema anti-helden.

Geestig en diepzinnig

Op De geest moet waaien is zowel ruimte voor serieuze voordrachten, schrijversgesprekken en debat over de interdisciplinaire kunstpraktijk (met o.m. Niels Aalberts en Ivo van Hove), als voor de vreemde, sadistische en liefdevolle verhalen van A.H.J. Dautzenberg, de absurdistische tekeningen van Gummbah en de poëziekeuze van tv-persoonlijkheid Arie Boomsma.

Originele locaties

Festivalhart van De geest moet waaien is Showroom Arnhem: geen suffe theaterzaal met stoelen waarop je in slaap valt, maar één grote industriële ruimte met op zaterdagavond een carrousel van drie podia, waarop in rap tempo literatuur, muziek, poëzie, video en strip elkaar afwisselen. Op vrijdag- en zaterdagmiddag worden de picknicktafels klaargezet: voor een klein bedrag word je naast een goed belegde boterham (zelf smeren!) getrakteerd op voordrachten van jonge dichters in een gemoedelijke en intieme setting.

Het festival trekt ook de stad in: vrijdagochtend en zaterdagmiddag brengen literaire diva's, guerilla-dichters en raspoëten hun waar aan de man vanachter een marktkraam op het Kerkplein. Daarnaast waait De geest in Luxor Live, Focus Filmtheater, Café Brasserie Dudok en Bibliotheek Arnhem.

Veel gratis programma's

Van de in totaal zestien festivalprogramma's in vier dagen tijd, zijn de meeste dagprogramma's gratis te bezoeken. De entreeprijzen van de avondprogramma's variëren tussen de ¤ 7 en ¤ 15, en voor ¤ 27,50 (¤ 25 met korting) krijg je een passe-partout. Kaarten zijn te koop bij de boekhandels in Arnhem en op www.degeestmoetwaaien.nl. Hier vind je ook het programma per dag.

Achtergrond

De organisatie van De geest moet waaien is in handen van literair productiehuis Wintertuin. Het festival is het resultaat van een tweedeling van het Wintertuinfestival, dat voorheen in Arnhem en Nijmegen plaatsvond. Elke stad kent nu een eigen literatuurfestival: in mei in Arnhem De geest moet waaien en in november in Nijmegen het Wintertuinfestival. Tijdens de eerste editie in 2010 bleek de formule te werken: De geest moet waaien debuteerde met uitverkochte zalen en een overenthousiast publiek. De titel van het festival is ontleend aan de gelijknamige roman uit 1977 van Johnny van Doorn, alias Johnny The Selfkicker, Arnhems bekendste schrijver, dichter en voordrachtskunstenaar.




Ingezonden persbericht