Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

's-Hertogenbosch, 23 mei 2011

Van Gogh komt virtueel tot leven in Brabant

in ruil voor tijdelijk verblijf Spittende boerin in China

Terwijl een topstuk van het Noordbrabants Museum, de Spittende Boerin van Vincent van Gogh, tijdelijk naar onze Chinese zusterprovincie Jiangsu vertrekt, keert de beroemde schilder zelf permanent terug naar zijn geboortestreek. Op 26 mei wordt, door de Commissaris van de Koningin de heer W. van de Donk, de online biografie van van Gogh onthuld voor gebruik op mobiel internet en op www.vangoghbrabant.com

Ruilen

Het schilderij de Spittende Boerin wordt bij hoge uitzondering uitgeleend door het Noordbrabants Museum, aan een museum in Nanjing. De Chinese Van Gogh-expositie wordt daar op 10 juni geopend door de Commissaris van de Koningin. In ruil voor dit tijdelijk verlies wordt zijn biografie met zijn Brabantse roots, online gelanceerd op http://www.vangoghbrabant.com/nl/biografie. Deze biografie is op elk moment te zien voor de rest van de wereld en in het bijzonder voor iedereen die in Brabant wil weten op welke locaties Van Gogh heeft geleefd en gewerkt!

Vincent's Homeland online

Wie het leven en werk van Vincent van Gogh bestudeert of als kunstpelgrim in zijn voetsporen wil treden, kan niet om Brabant heen. Van Gogh is er niet alleen geboren en getogen, hij koos ervoor, na omzwervingen in België, Frankrijk en Engeland om op het Brabantse platteland te werken aan zijn carrière als tekenaar en schilder. Uiteindelijk woonde hij er de helft van zijn leven. Voor de kunstenaar, bood het land van zijn onbezorgde jeugd genoeg aanknopingspunten: onder de boeren vond hij zijn modellen, in hun huizen en het land dat zij bewerkten de motieven om op te studeren. Zo ook de spittende boerenvrouw die hij schilderde in de zomer van 1885 in Nuenen. De boerin is vermoedelijk bezig met het oogsten van aardappels. Onze boerin heeft hij zowel van achteren als van voren getekend en geschilderd. Deze en nog veel meer wetenswaardigheden over het leven van Van Gogh zijn vanaf 26 mei te raadplegen via www.vangoghbrabant.com en voor smartphone-gebruik ers via de augmented reality applicatie Layar.

Unieke biografie

Uniek aan deze online te raadplegen biografie is dat het gaat om het leven van Van Gogh dat op GPS coördinaat nauwkeurig in beeld wordt gebracht. Tot op heden is informatie over zijn leven chronologisch of per kunstwerk uitgebracht. Nu is daar het element locatie aan toegevoegd. Dit maakt dat schilderijen en brieven over mensen, objecten en locaties uit het verleden van Vincent van Gogh in Brabant bijna tastbaar worden. Per locatie in Brabant zijn de gerelateerde brieven in audiofragmenten opgenomen (NL en EN) en zijn schilderijen, schetsen en historische foto's toegevoegd.