Ingezonden persbericht


Persbericht
26 mei 2011

Kinderen kijken vogels bij boeren en staatsbosbeheer!

In Achtkarspelen hebben de groepen 7 en 8 van de basisscholen weer gretig gebruik gemaakt van de kans om op weidevogelexcursie te gaan. In de maand mei zijn negen weidevogeldagen georganiseerd bij boeren die aangesloten zijn bij de vogelwacht en -dit jaar voor het eerst- bij Staatsbosbeheer. Met een speciale leskist van de Bond van Friese Vogelwachten leren kinderen over de behoeften en bedreigingen van weidevogels, ze maken kennis met een aantal vogelsoorten en leren hun eigen landschap beter kennen.

Dat is best bijzonder want het gaat niet heel erg goed met de weidevogels en dit voorjaar is extreem droog begonnen. De vogels zijn meer bezig met overleven dan met nesten bouwen. Dat merken de leerlingen: de opdracht om een maaltje bij elkaar te zoeken voor een weidevogel valt hun dan ook niet mee; ze moeten diep graven in de harde klei om een klein wormpje te vinden.

Met de boswachter of de boer gaan de kinderen het veld in. Ze zien verschillende vogels, leren over het gedrag dat de vogels vertonen en hoe de nesten beschermd worden. Met een beetje geluk worden er jonge kuikens gespot. Allemaal vanaf een veilige afstand om de nesten niet te verstoren. Behalve over de vogels zelf, vertelt de boer ook over de inrichting van het landschap en het weidevogelbeheer.

Zowel de boeren als Staatsbosbeheer besteden in deze periode veel aandacht aan de weidevogels. Ze houden rekening met het waterpeil, zorgen voor plas/dras-situaties waar de jonge vogels kunnen fourageren en hebben een speciaal maaibeleid.

NME-Achtkarspelen ziet deze dagen als een belangrijke kans voor de kinderen om gevoel en respect voor natuur en landschap op te bouwen. De kinderen van nu zijn de nazorgers van later. Vanuit de scholen is veel belangstelling voor dit project. Ook dit jaar moesten weer een aantal scholen teleurgesteld worden. Dankzij de mensen die goed rekening houden met de vogels is er gelukkig volgend jaar weer een kans.




Ingezonden persbericht