Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Vakmensen

26 mei 2011, Utrecht

------

CNV Vakmensen sluit principeakkoord over cao Motorvoertuigen en Tweewielerbedrijf

'Mooi akkoord voor auto- en fietsenmakers'

'Wij gingen voor maximale kansen voor een gezonde en moderne bedrijfstak. Dat is met dit principeakkoord ruimschoots overeind gebleven. En - heel belangrijk - het principeakkoord biedt ruimte om voort te borduren. Dat heeft deze sector, met z'n ruim 80.000 werknemers nodig.' Dat stelt onderhandelaar Marco Hietkamp van CNV Vakmensen naar aanleiding van het principeakkoord voor een nieuwe cao Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf dat woensdagnacht werd bereikt.

Het principeakkoord met de werkgeversorganisatie Bovag geldt een cao voor 16 maanden, van 1 juni 2011 tot 1 oktober 2012. De werknemers kunnen in die periode

2,7 procent loonsverhoging tegemoet zien ( 1 procent per 1/10/11 en 1,7 procent per 1/5/12) en een eenmalige uitkering van honderd euro in januari 2012.

CNV Vakmensen heeft afspraken kunnen maken over de inzet van Wajongers in de bedrijfstak. In de fietsenmakerij en de garagebedrijven zal extra ruimte worden gecreëerd om deze mensen met aangepaste werkomstandigheden op te leiden en te begeleiden. Ook is afgesproken dat bedrijven extra inspanning leveren op het terrein van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Om werknemers lang voor de bedrijven te behouden wordt een zogenoemd vitaliteitsloket ingericht. Dat beoogt een bundeling van zorg, ziekteverzuim en WIA-maatregelen zodat reïntegratietrajecten optimaal kunnen worden benut. Vanuit dit loket worden werknemers ook geïnformeerd over methoden om veilig en gezond te werken.

Marco Hietkamp is tevreden over het principeakkoord. 'Samenvattend: dit is wat de sector nodig heeft op dit moment. En ik ben blij dat de Bovag dat ook heeft ingezien.'