Ingezonden persbericht


VNG Magazine nr. 11 vrijdag 27 mei 2011


* Special VNG Jaarcongres 2011


* Eigen begrotingsnorm helpt Aalten er bovenop.
* Berkelland grijpt terug op naoberschap.

* Doesburg spaart managers uit met zelfsturende clusters.
* Het Duitse Vreden zoekt de Achterhoekers op.
* Krimp noopt tot halvering plannen woningbouw.
* Gemeenten en waterschappen vinden elkaar.


* CvA-voorzitter Jantine Kriens vraagt begrip van bonden Van stukgelopen onderhandelingen wil CvA-voorzitter Jantine Kriens niet spreken in het cao-overleg voor de 180.000 gemeenteambtenaren: 'Ze zijn opgeschort, door de bonden. Maar die zijn niet van tafel gegaan met een onaanvaardbaar.'


* 'Land wordt niet geregeerd door Bestuursakkoord' De minister van BZK wordt gezien als de minister voor gemeenten. Sinds vorig jaar is dat Piet Hein Donner (CDA). Hij spreekt op 8 juni tijdens het VNG Jaarcongres. VNG Magazine sprak met hem over onder meer het Bestuursakkoord. 'Ook zonder akkoord moet de sociale werkvoorziening geherstructureerd worden.'


* VNG hoeft informatie niet openbaar te maken
De VNG hoeft informatie over de uitvoering van het actieplan Nederland Open in Verbinding niet openbaar te maken, zo oordeelt de Raad van State.


* Cultuur fundament onder aantrekkelijke stad
Een stad wordt aantrekkelijker als woongemeente wanneer er voldoende cultuuraanbod is. Steden met veel cultuur hebben de grootste aantrekkingskracht, zo blijkt uit de Atlas voor gemeenten 2011.


* Or bij overheid invloedrijk
Een kleine meerderheid (57 procent) van or-leden bij de overheid is positief over de invloed van de ondernemingsraad. Onder bestuurders is dat 65 procent.


* Schippers wil mensen laten bewegen
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wil mensen in de eigen buurt letterlijk in beweging krijgen. Daarvoor gaat ze één programma ontwikkelen voor sport en bewegen in de buurt.
* Buitenspeeldag is regelen en ritselen
De Buitenspeeldag van woensdag 1 juni voor kinderen tot twaalf jaar is met weinig middelen tot een groot succes te maken. Veel organisaties werken samen om kinderen één middagje onbeperkt op straat te laten spelen. In Sassenheim, onderdeel van de gemeente Teylingen, organiseert Monique Geertsen de Buitenspeeldag. Zij is bode bij de gemeente en in haar vrije tijd groepsbegeleidster bij de plaatselijke scoutinggroep. 'Op 2 juni worden kinderen weer van de straat verbannen.'


* VNG Nieuws
VNG Jaarcongres: leuk, nuttig of allebei?
Burgemeesters, wethouders en raadsleden aan het woord over het belang van het congres. Verder in het VNG Nieuws:

* Alles over het Bestuursakkoord

* Stemprocedure ALV

* VNG-stand op informatiemarkt

Neem stelling!
Op het digitale platform www.vngmagazine.nl kunnen lezers stelling nemen over wat hen bezighoudt in het lokaal bestuur. Afgelopen week:

* Praktijkhoogleraar Gebiedsontwikkeling Friso de Zeeuw hekelt de gang van zaken rond het Nationaal Historisch Museum.
* Politicoloog André Krouwel over de hoge omloopsnelheid van lokale bestuurders.
* Lector bestuurskracht Peter Castenmiller: Jeugd wantrouwt monopolistische overheid. Discussieer mee op www.vngmagazine.nl.

Nummer 12, met het verslag van het VNG jaarcongres, verschijnt op 10 juni 2011.




Ingezonden persbericht