Gemeente Berkelland


Persbericht

26 mei 2011

Plannen verplaatsing Willibrordusschool Ruurlo naar sportveldencomplex 't Rikkelder aangepast

De plannen voor de verplaatsing van de Willibrordusschool en de opknapbeurt van het complex van voetbalvereniging Ruurlo gaan toch door. Eerder zouden de kosten van een soortgelijk plan worden opgebracht door de bouw van woningen. Door de beperkte mogelijkheden voor woningbouw als gevolg van de bevolkingskrimp gaat deze niet door. Door deels af te zien van de bouw van nieuwe kleedkamers, kantine en tribune en een extra stuk grond aan de gemeente af te staan kan de v.v. Ruurlo de opknapbeurt, eventueel met aanleg van een kunstgrasveld, nu toch door laten gaan. Daardoor ontstaat er ook een locatie om de nieuwe Willibrordusschool te bouwen.

Wegvallen kostendrager
Met het schrappen van woningbouw aan de Enkeerdlaan is de kostendrager voor nieuwbouw van de gebouwen van de voetbalvereniging en de herinrichting van de velden verdwenen. Daarom is er door alle betrokken partijen gezocht naar een andere planopzet. Die is gevonden door de huidige gebouwen op 't Rikkelder in stand te laten. De voetbalvereniging ontvangt een financiële vergoeding voor het afstaan van een gedeelte van de gronden en kan daarmee het voetbalveldencomplex opnieuw inrichten. De Willibrordusschool komt op het sportveldencomplex, maar dan aan de zijde van de Nieuwe Weg en niet meer aan de Fürstenauerstraat. Door de extra grond ontstaat er voor de gemeente de mogelijkheid om hier in de toekomst eventueel een concentratie van scholen te realiseren.

'Kwaliteitsslag'
Het schrappen van de woningen heeft alles te maken met de demografische ontwikkelingen. Er zijn minder woningen nodig. Veel woningbouwplannen zijn inmiddels in de ijskast gezet en dat geldt ook voor de woningen die in dit plan waren opgenomen. "We moesten het op andere manier aanpakken" zegt wethouder Han Boer. "En ik denk dat we daarin geslaagd zijn. De voetbalvereniging kan met de financiële vergoeding een kwaliteitsslag maken. De accommodatie kan heringericht en opgeknapt worden."

35 jaar
Jan Tragter, secretaris van v.v. Ruurlo: "Onze leden hebben ingestemd met de hoofdlijnen van dit plan. De keuze voor bijvoorbeeld een kunstgrasveld of het opknappen van de kantine is nog niet gemaakt. We gaan de plannen nu uitwerken en hopen in oktober knopen door te hakken. Ondertussen zie ik het zo dat onze voorgangers hier 35 jaar geleden een schitterend complex hebben gerealiseerd en dat wij hopen met de stappen die we nu zetten voor de komende 35 jaar de zaken weer even goed voor elkaar te hebben."

Prachtige locatie
"Wij zijn heel blij met deze ontwikkeling." zegt Bert Pijnenborg, lid van de algemene directie van SKBG-onderwijs, waar de Willibrordusschool onder valt. "De huidige school is in 1929 met twee klassen begonnen en in de vele daaropvolgende jaren meermalen verbouwd en uitgebreid tot nu zes lokalen waaronder 1 noodlokaal. Er is een grote onderhoudsachterstand. Een hele nieuwe school speelt geweldig in op dit probleem. En die nieuwe school komt dan ook nog eens op een prachtige locatie. Vlak naast pannakooi en sportvelden, dichtbij het kulturhus en het centrum. En er is ook nog ruimte voor een tweede school waardoor er wellicht een extra mogelijkheid komt om met anderen samen te werken."

Gemeenteraad
De gemeenteraad spreekt zich komende raadsvergadering uit over de plannen. Bij instemming kan daarna de procedure tot herziening van het bestemmingsplan worden gestart.