FNV

FNV: Multinationals moeten zich beter gaan gedragen

Multinationals moeten meer rekening houden met mensenrechten, arbeidsrechten en het milieu. Dat heeft de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling afgesproken. De FNV juicht de nieuwe richtlijnen toe.

De nieuwe OESO-richtlijnen voor multinationals zijn woensdag vastgesteld na ondertekening door Hillary Clinton en Angela Merkel. Ze zijn onmiddellijk in werking getreden. De regels gelden voor multinationals die hun hoofdvestiging in één van de 34 OESO-landen hebben en over de grenzen heen opereren. De FNV is blij met de nieuwe richtlijnen. Er zijn heftige discussies gevoerd tussen overheden, werkgevers, vakorganisaties en NGO's (niet-gouvernmentele organisaties).

Daarbij ging het onder meer over de vraag of niet-naleving van de richtlijnen door een multinational moet leiden tot sancties, bijvoorbeeld in de sfeer van exportkredieten of plaatsing in handelsmissies. Dat bleek een brug te ver. Wel oppert de tekst nu de mogelijkheid dat uitspraken over (niet-)naleving worden gemeld aan relevante minsteries. Aanbevelingen van de speciale VN-mensenrechtrapporteur Professor Ruggie zijn in de nieuwe OESO-tekst verwerkt. Daarmee wordt helder dat bedrijven een rol hebben als het gaat om het respecteren van mensenrechten.

In dat verband is nog een ander, nieuw geïntroduceerd begrip van belang: 'due diligence ': multinationals hebben de taak om na te gaan of en hoe hun wijze van ondernemen ingrijpt in de sfeer van mensenrechten, arbeidsrechten en milieu. De FNV heeft zich verder met succes ingespannen voor opname van het begrip 'leefbaar loon' : een mens moet kunnen leven van het loon dat met een fulltime baan wordt verworven.

De nieuwe tekst geeft meer en betere mogelijkheden om meldingen te doen van misstanden bij een nationaal contactpunt, dat in ieder OESO-land is ingericht. Wel hoopt dat FNV dat werkgevers zich constructiever opstellen dan tot nu toe. De OESO-richtlijnen zouden bij voorkeur moeten worden gezien als een wereldwijd afgestemde meetlat, waarbij eventuele meldingen aan bedrijven kansen bieden om zich transparant te betonen.