Ingezonden persbericht


PERSBERICH
Mei 2011

Tuschka
Het aangrijpende verhaal van een jonge orka

Astrid van Ginneken bestudeert al orka's sinds 1987. Ze schreef er een fantastisch boek over: Tuschka. Tuschka is het fictieve levensverhaal van een orka dat op een zeer realistische en natuurgetrouwe wijze beschreven is. Een boeiend verhaal dat iedere liefhebber van dieren, walvissen en dolfijnen in het bijzonder, gelezen móet hebben.

In Tuschka beschrijft Van Ginneken het leven van een jong orkavrouwtje dat opgroeit bij haar familie in het wild. Op een dag wordt ze door mensen gevangen en komt ze in een zeedierenpark terecht. Hoewel de orka vriendschap sluit met twee trainers, mist ze haar familie en het leven in de vrije oceaan. Dan raakt ze gewond en lijkt er een ommekeer plaats te vinden...

Van Ginneken is een begenadigd verhalenverteller. Haar liefde voor orka's spreekt uit iedere zin, uit ieder woord van dit boek. Zij weet zo veel van deze indrukwekkende dieren dat Tuschka een waargebeurd verhaal had kunnen zijn. Haar beschrijvingen van het sociale familieleven van de orka evenals zijn relatie met de mens zijn levensecht en gebaseerd op jarenlang onderzoek.

'Velen waren alleen al gekomen om de 'killer whale', het angstaanjagende roofdier van de zee, van dichtbij te zien.'

Veel mensen denken dat een orka niet meer is dan dat: een moordzuchtige walvis. Van Ginneken schetst met Tuschka een veel breder beeld. Onder het wateroppervlak onthult zij een wereld waarin deze intelligente zoogdieren vreedzaam samenleven in hechte familieverbanden.

Tuschka neemt je mee onder water en verandert je beeld van orka's voorgoed.

Over de auteur
Als zesjarige was Astrid van Ginneken al gefascineerd door de dierenwereld. Al 25 jaar bestudeert zij orka's bij het Center for Whale Research in Friday Harbor. Zij geeft lezingen, schrijft artikelen, heeft bijgedragen aan documentaires, o.a. voor Discovery Channel en National Geographic en geeft regelmatig interviews op de radio en tv. Sinds de orka Morgan in het Dolfinarium Harderwijk is opgevangen is Astrid diverse malen als orkadeskundige geraadpleegd voor uitzendingen van o.a. Vroege Vogels en Een Vandaag.

Tuschka

Het aangrijpende verhaal van een jonge orka

Auteur: Dr. Astrid M. van Ginneken Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 416 p., 16,5 x 23,7 cm, met foto's en illustraties ISBN: 978 90 5011 385 4
Prijs: ¤ 19,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl