Ingezonden persbericht


PERSBERICHT -
Tilburg, 26 mei 2011

Culturele Atlas Brabant online
www.cultureleatlasbrabant.nl: de culturele infrastructuur van Tilburg, Eindhoven, Helmond, Den Bosch en Breda overzichtelijk bij elkaar.

In opdracht van de bestuurders van de BrabantStad Cultuur - dat zijn de wethouders van de vijf steden en de gedeputeerde van de provincie - ontwikkelde het brabants kenniscentrum kunst en cultuur in samenwerking met Edhv (Eindhoven) de Culturele Atlas Brabantstad. Deze atlas biedt een centraal overzicht van de culturele infrastructuur van BrabantStad: de gemeenten Breda, Tilburg, 's-Hertogenbosch, Eindhoven en Helmond.

De atlas, te vinden op www.cultureleatlasbrabant.nl, maakt een aantal zaken zichtbaar. Alle culturele instellingen zijn per stad op te vragen, maar ook gecategoriseerd naar de functie en/of de aard van de werkzaamheden. Zo is in één oogopslag te zien waar de musea zich bevinden en hoe de verschillende afdelingen van het kunstvakonderwijs door de provincie verspreid zijn. Per instelling zijn ook de kwantitatieve gegevens, zoals subsidies, inkomsten, aantal activiteiten en aantal bezoekers, te bekijken. De Culturele Atlas toont ook kwalitatieve gegevens: samenwerkingspartners en -projecten, internationale netwerken en activiteiten in het kader van talentontwikkeling. Nu zijn alleen nog de gegevens van 2009 te raadplegen. In de loop van het jaar komen de gegevens van 2010 beschikbaar. Het bkkc start op dit moment met de doorontwikkeling van de applicatie.

Het BrabantBod en de Culturele Atlas
Het BrabantBod laat zich het best omschrijven als 'de kunst van het samenwerken' tussen de grote steden, de provincie én de culturele sector. Het Brabantbod is het kompas waarmee de cultuur in Brabant geborgd en uitgebouwd kan worden, zowel in de provincie, als in Nederland en Europa. De Culturele Atlas wil ook een kwantitatieve onderbouwing van het BrabantBod zijn en kan daarnaast als onderzoeksinstrument meerdere doelen dienen. In aanvulling op de Culturele Atlas wordt op termijn dan ook jaarlijks een onderzoeksrapport uitgebracht.

Bekijk de Culturele Atlas op www.cultureleatlasbrabant.nl