Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Mei 2011

Gek op egels
Of hoe egels de wereld kunnen redden

In Gek op egels schrijft de Britse ecoloog Hugh Warwick over zijn passie voor deze ogenschijnlijk zo alledaagse dieren. In dit grappige en inspirerende boek vertelt Warwick over zijn belevenissen met egels en waarom deze dieren zo bijzonder zijn. Hij beschrijft hoe hij stad en land afreist op zoek naar mensen die gek zijn op egels en hij geeft zijn visie op hoe egels de wereld kunnen redden.

Waarom zijn egels zo populair, vraagt Warwick zich af. Waarom zijn zoveel mensen zo gek op egels? 'Ze stinken, zijn vergeven van vlooien, leven solitair, zijn stekelig en komen alleen 's nachts tevoorschijn. Nauwelijks de ingrediënten voor ongebreidelde, of zelfs gebreidelde, liefde.'

Toch schuilt er iets in de egel wat mensen in hun hart raakt. Iets wat verklaart waarom er in Engeland alleen al honderden mensen zijn die zieke of gewonde egels opvangen en verzorgen. Waarom de egel in Amerika het meest favoriete huisdier is; waarom hij overal opduikt: in reclame, als knuffeldier en in ontelbare verhalen voor kinderen en volwassenen. Deze aantrekkingskracht brengt Warwick zelfs tot in China, waar hij op zoek gaat naar 'zijn' egel.

Gek op egels leest als een trein, ook als je (nog) niet gek op egels bent. Warwicks stijl is grappig en bevlogen en hij trekt alle registers open. Zelfs als het gaat over Shostakovitch of over Icesave, gaat het nog steeds over egels.

Volgens Warwick kunnen egels de wereld redden. Met hun grappige uiterlijk en hun aanstekelijke aantrekkingskracht zorgen zij ervoor dat mensen de natuur opnieuw gaan waarderen en beschermen. Gek op egels ontroert, maakt je aan het lachen en zet je aan het denken.

'De egel is de girl nextdoor, en dat is precies wat de egel brengt: liefde voor de natuur. Ga zelf maar eens neus-aan-neus zitten met een egel. Dan word je verliefd en wil je alles voor zo'n beestje doen.' Hugh Warwick

Hugh Warwick is een Britse ecoloog die jarenlang onderzoek deed naar egels. Tegenwoordig werkt hij als schrijver, journalist en televisiemaker. Hij houdt een weblog bij over egels en geeft regelmatig lezingen.

Gek op egels

Waarom egels de wereld kunnen redden

Auteur: Hugh Warwick
Uitgever: KNNV Uitgeverij
Uitvoering: 288 p.,14,3 x 19,6 cm, genaaid gebrocheerd, z/w illustraties ISBN: 978 90 5011 356 4
Prijs: ¤ 19,95

Verkrijgbaar in de boekhandel en via www.knnvuitgeverij.nl