Ingezonden persbericht


26 mei 2011

Bestuur Waterschap Vallei & Eem besluit over dijkverbetering Meest milieuvriendelijke oplossingen voor dijkverbetering

Voor de dijkverbetering langs de zuidelijke Randmeren en de Eem wordt zo veel mogelijk gekozen voor de meest milieuvriendelijke oplossingen. Zo worden bomen en rietkragen die voor de verhoging en verbreding van de dijk moeten wijken, allemaal weer teruggeplant. En op de gehele waterkering wordt ecologisch waardevol grasland aangebracht. Donderdag 26 mei heeft het bestuur van Waterschap Vallei & Eem het dijkverbeterplan vastgesteld. Van de 33 kilometer lange dijk tussen de Putterpolder en Amersfoort moet 24 kilometer verbeterd worden om te voldoen aan de nieuwste normen van het Rijk. Van 20 juni tot en met 28 augustus 2011 is inspraak op de plannen mogelijk. De werkzaamheden aan de dijk starten medio 2012 en moeten eind 2015 zijn afgerond.

Milieu Effect Rapportage
Voor de dijkverbetering zijn diverse alternatieven onderzocht die in een Milieu Effect Rapportage zijn beschreven. Voor ruim 22 kilometer van de 24 kiest het waterschap voor het meest milieuvriendelijke alternatief. Dat wil zeggen dat de maatregelen die daar worden genomen de minste schade toebrengen aan het milieu en de omgeving. Ook worden diverse maatregelen genomen om de natuur na de dijkverbetering zo snel mogelijk te herstellen. Zo worden rietkragen langs de Eem die moeten wijken bij dijkverbreding, na de werkzaamheden weer teruggeplant. Voor bomen die moeten verdwijnen worden nieuwe aangeplant. Door buitendijks klei voor de dijkverbetering te winnen, ontstaan bovendien nieuwe stukken natuur langs de dijken. Een primeur in Nederland wordt de bouw van een flexibele waterkering rond de haven in Spakenburg. Deze ligt deels verzonken in het trottoir om het aanzien van de historische kern niet te verstoren.

Zorgvuldige inspraak
Het dijkverbeterplan is tot stand gekomen na veel gesprekken met gemeenten, belangenorganisaties, bewoners en agrariërs in het gebied. Sinds 2009 zijn met hen meerdere persoonlijke gesprekken gevoerd over de beste oplossingen voor de dijkverbetering. Ook werden zij betrokken bij ontwerpateliers waar zij hun visie gaven over de te nemen maatregelen en het tracé van de dijk. In overleg met bewoners in Eemdijk noord is er voor gekozen om de dijk vier tot zes meter te verleggen. Door deze dijkverlegging is de dijk beter te onderhouden. Belangenorganisaties zoals de Vereniging Natuurmonumenten en de Natuur- en Milieufederatie Utrecht en vertegenwoordigers van gemeenten, bewoners en agrariërs hadden zitting in een adviescommissie die de plannen regelmatig beoordeelde.

De formele inspraaktermijn voor het dijkverbeterplan is van 20 juni tot en met 28 augustus 2011. Het waterschap organiseert op 20, 22 en 23 juni en op 17 augustus inspraakavonden om de belanghebbenden goed te informeren over de plannen.

Hoogwaterbeschermingsprogramma
De dijkverbetering door Waterschap Vallei & Eem is onderdeel van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) van het Rijk. Dit HWBP is in 2006 vastgesteld en omvat 92 plekken in het hele land waar de dijken, duinen en 'kunstwerken' (zoals sluizen, gemalen en waterinlaten) worden verbeterd. Rond het IJsselmeergebied wordt de Markermeerdijk tussen Enkhuizen en Amsterdam aangepakt. Het stuk tussen Enkhuizen en Hoorn is al in uitvoering. Verder zijn onder andere diverse stukken dijk in Friesland, duingebieden in Zeeland en Noord-Holland en dijken langs de grote rivieren onderdeel van het programma. Vanuit het HWBP ontvangt het waterschap subsidie voor de aanpak van de dijken. De dijkverbetering waarmee Waterschap Vallei & Eem in 2012 start kost 40 miljoen euro. Bij het Rijk wordt voor de aanpak van de dijken een subsidie van 35 miljoen euro gevraagd. Eind 2015 moet de dijkverbetering langs de Randmeren en de Eem zijn afgerond

Op de website van het project 'Dijkverbetering zuidelijke Randmeren en Eem' staan alle documenten die betrekking hebben op de plannen: http://dijkverbetering.wve.nl

Volg persberichten en ander nieuws over Waterschap Vallei & Eem op www.twitter.com/valleieneem/




Ingezonden persbericht