Gemeente Utrecht

2011 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
81 vragen van mevrouw P.G.E. Wijntuinen mevrouw B.Dibi (ingekomen 26 mei 2011)

GroenLinks en PvdA bereiken geluiden - mede vanuit de betrokken organisatie - dat de druk op de laagdrempelige maatschappelijke opvang het afgelopen jaar enorm is toegenomen. De oorzaak hiervan is tweeledig. Enerzijds wordt de druk veroorzaakt door een toenemend aantal personen uit Midden- en Oost Europa. Anderzijds blijkt een steeds groter deel uitgeprocedeerde asielzoekers, mensen zonder rechtmatig verblijf, zich wenden tot de laagdrempelige voorzieningen in Utrecht. De situatie van deze groepen blijkt vaak zeer zorgwekkend te zijn; mensen hebben naast hun dakloosheid ook te kampen met ernstige psychiatrische- en/of gezondheidsproblematiek. GroenLinks en de PvdA maken zich zorgen over deze ontwikkeling. Daarom onderstaande vragen:


1. Is de wethouder op de hoogte van deze situatie?
2. Zo ja, kunt u aangeven hoe groot de groep mensen is die zich wendt tot de laagdrempelige opvang?
3. Kan de wethouder aangeven hoeveel van deze mensen te maken hebben met ernstige psychiatrische- en/of gezondheidsproblematiek?
4. Kan de wethouder aangeven hoeveel mensen door de laagdrempelige opvang geweigerd worden omdat deze vol is of omdat zij geen 'recht' hebben op een bed? Op basis van welke criteria worden deze mensen geweigerd?
5. Bij welke instellingen is de grootste druk waarneembaar? En wat is daar de oorzaak van?
6. Is de wethouder bereid om samen met de laagdrempelige voorzieningen in Utrecht te zoeken naar een oplossing voor deze doelgroep?

---- --