D66

donderdag 26 mei 2011

Arrestatie Mladic gedenkwaardige gebeurtenis

D66-leider Alexander Pechtold en D66-Europarlementariër Marietje Schaake zijn verheugd over de arrestatie Ratko Mladic. Deze voortvluchtige oud-generaal uit Servië is door het Joegoslavië-Tribunaal aangeklaagd voor genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Pechtold: "De druk op Servië heeft uiteindelijk gewerkt. Zijn arrestatie is een gedenkwaardige gebeurtenis, in de eerste plaats voor de duizenden nabestaanden van Mladic' slachtoffers."

Symbool van gerechtigheid

Pechtold wil dat Mladic zo snel mogelijk bij het Joegoslavië-Tibunaal in Den Haag wordt overgebracht: "De beelden van de aankomst van Mladic in Den Haag zullen een prachtig symbool zijn van gerechtigheid. Het heeft lang geduurd, maar het feit dat Mladic nu toch gepakt is, onderstreept dat mensenrechtenschenders zich uiteindelijk altijd voor de rechter moeten verantwoorden." De D66-voorman benadrukt ook de speciale betekenis die de arrestatie van Mladic voor Nederland heeft. Mladic is medeverantwoordelijk voor moord op 8.000 moslims in Srebrenica in 1995. Nederlandse VN-militairen konden die gruwelijkheden niet voorkomen.

Eerste stap

D66-Europarlementarier Marietje Schaake hoopt dat dit een blijvende ommekeer door Servië betekent. Schaake: "Dit is geweldig nieuws, maar voor meer samenwerking of zelfs toetreding tot de EU moet Servië constructief met het Tribunaal blijven samenwerken. We moeten niet vergeten dat er nog meer Servische militairen voor oorlogsmisdaden worden gezocht, daar moet Servië zich dus gewoon voor blijven inspannen."