Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

HARDE WIND SPELBREKER OP DERDE DAG DELTA LLOYD REGATTA 2011

Medemblik, 26 mei 2011

De harde zuidwestenwind werd spelbreker op de derde dag van de Delta Lloyd Regatta 2011. In de ochtend waren de condities op het IJsselmeer nog zeilbaar, maar dat veranderde in rap tempo. Alleen de Laser Standard en Radial, RS:X-mannen en match race dames finishten races. De wedstrijden van de Star en 470-mannen werden afgebroken. Rond 16.30 uur maakte ISAF Race Officer Robert Lamb bekend dat er niet meer wordt gezeild op donderdag 26 mei 2011.

'Er staat nu 26-27 knopen tot 34-35 in de vlagen met hoge golven", sprak Lamb de zeilers toe. 'De voorspellingen voor morgen laten zeilbaar weer zien." Voor de match racers klinkt dan het startschot een uur eerder om 9 uur. De rest van de klassen volgen het oorspronkelijke programma, dat om 10.00 uur begint. De deelnemersvelden in de Laser Standard en 470-mannen zullen dan opgesplitst zijn in gold en silver.

RS:X: Van Rijsselberge als koploper naar huis

'Ik ga lekker naar huis om uit te rusten en dan door naar Weymouth", zei windsurfer Dorian van Rijsselberge na afloop van een dag met volop surfspektakel. De koploper van het klassement finishte als derde en eerste, waarmee hij nog altijd eerste overall staat. Twee punten voor de Nieuw-Zeelander JP Tobin en vier op de Koreaan Taehoon Lee. Van Rijsselberge gaat nu een paar dagen uitrusten om zich op te laden voor de Sail for Gold Regatta in Weymouth, waar voor het de kwalificatie voor London 2012 echt begint. 'Het was verleidelijk om te blijven. Ik heb er vandaag nog eens goed over nagedacht, maar de focus ligt niet op dit evenement en rust is op dit moment belangrijk." En over de races zei hij: 'Lekker windje vandaag. Normaal gesproken hebben we dat niet, dus het was een grote uitdaging voor iedereen."

Laser Standard en Radial: de Bouwmeesters buffelen

En daar was ze weer. Terwijl het steeds harder ging waaien, buffelde Marit Bouwmeester in de Laser Radial. Coach Mark Littlejohn: 'Het begon redelijk normaal met 20 knopen, maar de wind nam toe tot 29 knopen. Marit ging er goed mee om en ze voelt zich thuis in dit soort omstandigheden." Vooral het laatste voor-de-windse rak was een sterk staaltje stuurmanskunsten. Ze finishte als tweede, achter de Ierse Anneliese Murphy. Daarmee staat ze voorlopig weer op het podium met een derde plaats overall. Murphy gaat aan kop, gevolgd door de Kroatische Tina Mihelic.

Ook broer Roelof Bouwmeester deed voorin mee. Hij eindigde bij de mannen als zesde en neem de vijfde positie overall in. Talentploegzeiler Nicolas Heiner was opnieuw de beste Nederlander met een vijfde plek. Hij staat nu zevende overall, een punt voor Rutger van Schaardenburg.

470-mannen: Team Coster teleurgesteld

Het Nederlandse 470-duo Sven en Kalle Coster was vanochtend helemaal in zijn element. De broers gingen dik aan kop in dikke wind. Met nog een spinnakerrak te gaan, werd de wedstrijd afgebroken. Tot grote frustratie van de mannen.

Match racen: Team Groeneveld een puntje verder

Het Nederlandse match race trio Groeneveld/Bes/Lievens kwam vanmorgen eenmaal in actie tegen het Franse Team Bossard. Het punt ging naar de Nederlanders en daarmee zijn ze een puntje van de Gold Group verwijderd. Team Mulder/Van Helden/Witteveen kwam wel tweemaal in actie, maar verloor die matches. Daarmee zijn ze uitgeschakeld voor de Gold Group.

Voor de totale uitslagen, ga naar www.deltalloydregatta.org.

/// Einde bericht