Gemeente Barneveld


Lekkage gevaarlijke stof in Barneveld

Op donderdagmiddag 26 mei 2011, omstreeks 17.00 uur, meldde het Chemiebedrijf PFW aan de Nijverheidsweg op bedrijventerrein Harselaar in Barneveld een lekkage van gevaarlijke stoffen aan de Regionale Alarm Centrale.

Toen de brandweer ter plaatse kwam, bleek het te gaan om een uitstroom van aluminiumchloride uit een opslagsilo. Ongeveer 600 kg van de stof (poedervormige kristallen) was door nog onbekende oorzaak onder de silo terechtgekomen. De ruimte onder de silo werd daarop door het bedrijf in samenwerking met de brandweer afgesloten zodat geen verdere verspreiding meer mogelijk was. De gelekte stof wordt door een daarin gespecialiseerd bedrijf opgeruimd. Er is geen sprake van milieuschade en niemand raakte gewond. Het bedrijf gaat onderzoeken hoe de uitstroom heeft kunnen gebeuren.

Door het afsluiten van de ruimte onder de silo werd de situatie gestabiliseerd. Het gevaar dat zou hebben kunnen ontstaan is dat de poedervormige stof in contact komt met water; daarbij ontstaat zoutzuur dat in verhoogde concentraties bijtend en corrosief is. De brandweer heeft vervolgens nog metingen verricht rondom de silo. Daarbij werden geen gevaarlijke concentraties gemeten. De brandweer kon na ongeveer een uur terug naar de kazerne.

Raadhuisplein 2, Barneveld, tel: 14 0342 (netnummer niet nodig), fax: (0342) 495 376, e-mail: info@barneveld.nl