Gemeente Tiel


Tiel heft leges onderzoeken Wet BIBOB

Om te voorkomen dat horecabedrijven, seksinrichtingen en speelautomatenhallen worden gebruikt voor het witwassen van criminele gelden of voor het plegen van strafbare feiten past de gemeente Tiel sinds enige tijd de Wet Bevordering Integriteits Beoordelingen door het Openbaar Bestuur (Wet BIBOB) toe. Voor deze wet worden regelmatig dure onderzoeken uitgevoerd. Vanaf 1 juni brengt de gemeente hiervoor leges in rekening bij de aanvrager.

In eerste instantie verandert er niets voor aanvragers van een vergunning. Voor de aanvraag blijft het standaard tarief gelden. Omdat de gemeente alleen aanvragen onderzoekt die volgens een checklist of advies van de politie daarvoor in aanmerking komen, kunnen de meeste aanvragen zonder extra onderzoeken en kosten behandeld worden.

Wanneer de gemeente echter vermoedt dat de vergunning wordt gebruikt om bijvoorbeeld geld wit te wassen of voor het plegen van strafbare feiten, stelt zij een uitgebreid onderzoek in. Zonodig doet ook het Landelijk bureau BIBOB een onderzoek. Deze onderzoeken zijn kostbaar. Doet deze situatie zich voor dan krijgt de aanvrager een tweede aanvraagformulier en een legesnota van EUR 3.425,-. Als uit de onderzoeken blijkt dat de vergunning toch verleend kan worden, krijgt de aanvrager EUR 2.275,- teruggestort. Als ook blijkt dat er geen advies aan het Landelijk Bureau BIBOB wordt gevraagd, krijgt de aanvrager nog eens EUR 500,- terug. Zo worden ondernemers zoveel mogelijk ontzien.