Rijksvoorlichtingsdienst

Nederlandse staat doet aanbeveling voor benoeming van dhr. De Hoop Scheffer in Raad van Commissarissen Air France-KLM

De Nederlandse Staat heeft de heer prof. mr. J.G. de Hoop Scheffer aanbevolen voor benoeming in de Raad van Commissarissen van Air France-KLM, als opvolger van de heer prof. mr. drs. F. Bolkestein.

De Raad van Commissarissen van Air France-KLM heeft op 18 mei 2011 deze aanbeveling overgenomen. De formele afronding van de benoemingsprocedure vindt plaats tijdens de algemene vergadering van aandeelhouders van Air France-KLM op 7 juli 2011.

Bij de goedkeuring van de fusie tussen Air France en KLM in september 2003 is de afspraak gemaakt dat de Nederlandse Staat één commissaris kan aanbevelen voor benoeming in de "board" van de gefuseerde onderneming, zolang ook de Franse Staat commissarissen heeft benoemd in deze board. De Franse Staat heeft drie commissarissen in de board van Air France-KLM. Wijlen de heer Duisenberg heeft vanaf medio 2004 als eerste deze door de Staat voorgedragen commissarisfunctie vervuld.

De heer De Hoop Scheffer was na zijn rechtenstudie van 1976 tot 1986 in dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken en onder meer werkzaam in Ghana en Brussel. In 1986 werd hij lid van de Tweede Kamerfractie van het CDA, waarvan hij tussen 1997 en 2001 fractievoorzitter was. In de periode 2002-2003 was de heer De Hoop Scheffer minister van Buitenlandse Zaken in de kabinetten-Balkenende I en II. Op 1 januari 2004 trad hij aan als secretaris-generaal bij de NAVO. Deze functie bekleedde hij tot augustus 2009. Sinds september 2009 is De Hoop Scheffer hoogleraar aan de Universiteit Leiden. Hij bezet de "Peter Kooijmans" leerstoel voor Vrede, Recht en Veiligheid en doceert internationale politiek en diplomatieke praktijk. Verder is de heer De Hoop Scheffer thans onder meer vice-voorzitter van de Frans-Nederlandse Samenwerkingsraad.

Categorieën: Overig, Verkeer

Bron: Ministerie van Infrastructuur en Milieu