Raad van State


Persagenda

Persagenda
vrijdag 27 mei 2011

10.00 uur

Zitting over de bouwvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Gaasterlân-Sleat heeft verleend voor een containerveld en waterbassin, een bedrijfsloods en een glazen kas aan De Hege Bouwen in Nijemirdum. Deze bouwwerken komen te staan bij een boomkwekerij. Omdat het bestemmingsplan deze bouwwerken niet toestaat, heeft het gemeentebestuur ook vrijstelling van het bestemmingsplan verleend. De bewonersvereniging 'Nij Amerika, Hegebouwen, Boegen en Sminkewei' en een aantal omwonenden vonden dat het gemeentebestuur de vergunning en vrijstelling niet had mogen verlenen, omdat de boomkwekerij niet in 'volle grond' werkt, maar gebruik maakt van een kas. De vergunning en vrijstelling zijn volgens hen daarom in strijd met gemeentelijk beleid. De rechtbank in Leeuwarden heeft in juni 2010 een eerder beroep van de vereniging en de omwonenden gegrond verklaard. Naar haar oordeel had het gemeentebestuur beter moeten motiveren waarom de vergunning en vrijstelling konden worden verleend. Tegen die uitspraak komen de eigenaar van de kwekerij en het gemeentebestuur in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de herziening door de gemeenteraad van het bestemmingsplan 'Buitengebied 2004'. De herziening dateert van ná de vrijstelling en maakt onder meer de boomkwekerij met containerveld, waterbassin, bedrijfsloods en glazen kas mogelijk. De stichting Gaasterlân Natuerlân en twee inwoners van Nijemirdum verzetten zich tegen deze kwekerij en komen daarom in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Verder wil een inwoner van Oudemirdum meer ruimte om te bouwen op zijn agrarische perceel. Een andere inwoner van Oudemirdum is het er niet mee eens dat stacaravans maximaal 50 m2 groot mogen zijn. Hij wil graag een chaletpark aanleggen met grotere stacaravans. LTO Noord komt in beroep tegen de bouwhoogte van 3,5 meter die in het plan is opgenomen voor agrarische bedrijfsgebouwen. Ten slotte vindt de vereniging van eigenaren Lutsmond Noord dat het gemeentebestuur beter had moeten onderzoeken of de wachthaven kan worden veranderd een passantenhaven. Volgens hen is een passantenhaven niet mogelijk, omdat het bestemmingsplan niet de voorzieningen treft die daarvoor nodig zijn. (zaaknummers 201007340/1 en 201004150/1)

10.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Breda van het bestemmingsplan 'Digit Parc'. Het plan maakt de aanleg mogelijk van een bedrijvenpark waar hoogtechnologische bedrijven zich kunnen vestigen. Het bedrijvenpark ligt aan de rand van het centrum van Breda in een parkachtige setting en is ongeveer 10 hectare groot. Het gebied is ook wel bekend als de Posthoorn en ligt tussen de Oosterhoutseweg, de spoorlijn Breda-Tilburg en den Nieuwe Kadijk. Een inwoner van Teteringen vraagt zich af of het plan financieel uitvoerbaar is. Verder vreest hij dat zijn privacy, zijn woongenot en het uitzicht vanuit zijn woning worden aangetast door het plan. Bovendien is hij bang voor geluids- en verkeersoverlast. Ten slotte had het gemeentebestuur volgens hem beter moeten onderzoeken wat de gevolgen van het plan voor de flora en fauna in de omgeving zijn. Twee bewoners van de Oosterhoutseweg vrezen sluipverkeer in hun straat. In tegenstelling tot waarvan de gemeente uitgaat, wordt de weg volgens hen geen doodlopende weg en had rekening moeten met het verkeer langs hun woningen. Zij zijn bang hierdoor geluidsoverlast te ondervinden. Daarom komen zij in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De zitting gaat ook over de hogere geluidswaarden die het college van burgemeester en wethouders van Breda heeft vastgesteld voor zeven nieuwe woningen op het bedrijvenpark. Volgens de twee bewoners van de Oosterhoutseweg klopt het akoestisch onderzoek niet en zijn daardoor de geluidswaarden te laag vastgesteld. Daarom komen ze ook tegen dit besluit in beroep. (zaaknummer 201004922/1 en 2010068628/1)

12.00 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Oudewater van het bestemmingsplan 'Bedrijvenpark Tappersheul'. Het plan vervangt twee oude bestemmingsplannen die voor het bedrijvenpark golden. Het plan maakt het onder meer mogelijk te bouwen tot maximaal twaalf meter hoogte in plaats van acht meter zoals in de eerdere bestemmingsplannen stond. Ook kunnen er geen nieuwe bedrijfswoningen meer worden gebouwd. De stichting 'G. Ribbius Peletier jr. tot behoud van het Landgoed Linschoten' is eigenaar van Landgoed Linschoten. Het landgoed is ongeveer 500 hectare groot en bestaat uit landerijen, bossen, waterpartijen en historische gebouwen. De stichting vindt dat de 'landschappelijke kwaliteit van de omgeving' achteruit gaat door de bouwhoogtes die in het plan zijn toegestaan. Zij vreest visuele aantasting van het landgoed. Daarom wil zij dat de gebouwen op het bedrijvenpark niet hoger mogen worden dan acht meter en dat diverse soorten masten niet mogen worden gebouwd. Ook vindt zij dat de gemeente een groene bufferzone moet aanleggen aan de westkant van het bedrijvenpark, zodat het park niet zichtbaar is vanuit het landgoed. Daarom komt de stichting in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201003105/1)

12.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Tilburg heeft opgelegd aan de pastoor van de Heilige Margarita Mariakerk vanwege klokgelui. In de kerk aan de Ringbaan West in Tilburg vinden dagelijks om half acht 's ochtends kerkdiensten plaats. Voordat de dienst begint, laat de pastoor vanaf kwart over zeven de kerkklok luiden. Omwonenden hadden over het klokgelui in de vroege ochtend geklaagd. Het gemeentebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat de pastoor daarmee geluidsnormen zou overschrijden. Het gaat om geluidsnormen die in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van de gemeente Tilburg staan. De pastoor vindt dat de geluidsnormen in de APV zijn recht op godsdienstvrijheid beperken en dat deze normen in strijd zijn met de Grondwet en de Wet openbare manifestaties (WOM). In de WOM staat onder meer dat klokgelui is toegestaan ter gelegenheid van godsdienstige en levensbeschouwelijke plechtigheden. De rechtbank in Breda verklaarde in oktober 2010 een eerder beroep van de pastoor ongegrond. Naar haar oordeel mocht het gemeentebestuur het geluidsniveau van klokgelui aan banden leggen, omdat het nog steeds mogelijk was godsdienst te belijden, ook als het klokgelui gedempt is. De pastoor is het hier niet mee eens en komt daarom tegen de uitspraak van de rechtbank in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201011441/1)