Ingezonden persbericht

DEPRESSIE schrikbarend VAAK ONBEHANDELD
Onnodig lijden voor grote groep depressieven

Amsterdam 27 mei 2011 - Onderzoek van 0900-3 377 377 Nationale Depressietest toont aan dat veel mensen met depressieve klachten hier niet voor worden behandeld. Van de ruim 2.000 onderzochte bellers, bleek bij ruim 60% sprake te zijn van een depressie. Van deze groep kreeg meer dan 80% geen enkele vorm van behandeling. Het is verontrustend dat zoveel depressieve personen geen behandeling krijgen.

Van de 1.200 bellers met een depressie had 30% een ernstige depressie. Deze personen lijden dagelijks aan symptomen als somberheid, weinig energie, slecht slapen of denken vaak 'was ik maar dood'. Zo'n 50% van de ernstigste groep werd behandeld met medicatie. Landelijke richtlijnen voor behandelaars bevelen bij deze ernst van depressie behandeling met medicatie aan.

Volgens doctor Van Hout, psycholoog en onderzoeker aan het VU medisch centrum en één van de initiatiefnemers van de nationale depressietest is er nog veel winst te halen indien mensen met depressieve klachten hulp zoeken. "De uitkomsten van het onderzoek vond ik schrikbarend, zoveel mensen met een depressie die geen behandeling krijgen. Het is niet duidelijk waarom deze personen geen toegang hebben tot passende behandeling. Het VUmc onderzoekt momenteel in een grote groep patiënten wat de redenen zijn om al dan niet passende behandeling te krijgen. Tevens worden zelfhulpcursussen ontwikkeld voor depressie via internet. Hopelijk kan dat laagdrempelige toegang bieden". In Nederland hebben op enig moment ruim 800.000 mensen last van een depressie.

De 0900 3 377 377 Nationale Depressietest
0900 3 377 377 - Nationale Depressietest is in het voorjaar van 2010 van start gegaan en biedt mensen de mogelijkheid zich telefonisch met een wetenschappelijk valide test te screenen op een mogelijke depressie. Naast een uitslag geeft de test ook een advies ten aanzien van behandeling. Nationale Depressietest is een initiatief in samenwerking met VU medisch centrum te Amsterdam. Het is de eerste medisch verantwoorde telefonische test op het gebied van depressie. De test kost E 0.80 per minuut en duurt ca. 4 minuten.

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht