Syntens

Dacom laat groente duurzaam groeien met minder water

Dacom uit Emmen, winnaar van de MKB Innovatie Top 100 2011 Dacom uit Emmen mag zich de meest innovatieve onderneming uit het Nederlandse Midden- en Kleinbedrijf noemen. Met het TerraSenâ¢-systeem waarmee gewassen onder de best mogelijke omstandigheden kunnen groeien, zonder verspilling van water, is de eerste plaats veroverd in de MKB Innovatie Top 100.

Donderdag 26 mei, presenteerden innovatiecentrum Syntens, Octrooicentrum Nederland, Mercedes-Benz en NRC Handelsblad voor de zesde keer de ranglijst met 100 concrete innovaties. Deze top 100 wordt gezien als de grootste en belangrijkste innovatieprijs voor bedrijven in het MKB.

Duurzaam

Dacom heeft zich gespecialiseerd in irrigatiemanagement. Bodemvochtsensoren in het veld van de teler laten zien wat de dagelijkse wateropname is in de verschillende bodemlagen van het gewas. Met deze informatie wordt het optimale tijdstip van beregenen bepaald. Uit proeven met het systeem is gebleken dat de hoeveelheden water en meststoffen voor het telen van aardbeien teruggebracht kunnen worden tot 48%, zonder negatieve effecten op gewasopbrengst en -kwaliteit. De technologie van Dacom draagt hiermee bij aan het oplossen van de voedselschaarste en een duurzame voedselproductie, aldus de jury.

Lassen zonder naden

De tweede plaats is voor 3D-Metal Forming uit Lelystad. Dit bedrijf ontwikkelt en produceert dubbelgekromde aluminium producten uit één stuk. Denk aan de wijzerplaat van een klok of de buitenbekleding van een zwembadgebouw. Maar ook voor een cockpit van Airbus heeft het bedrijf een prototype gemaakt. Met lassen zonder naden wordt een impuls gegeven aan de regionale bedrijvigheid in Flevoland. Een potentie van 80 miljoen nieuwe omzet ligt in het verschiet.
AcceptEmail uit Amsterdam biedt een alternatief voor acceptgiro's, papieren rekeningen en herinneringen. Dat is aantrekkelijk voor bedrijven die hun facturatie en herinnerproces sneller, goedkoper en efficiënter willen inrichten. Het Amsterdamse bedrijf behaalde de derde plek met deze vorm van diensteninnovatie.

Meest succesvol

De jury beoordeelde de nominaties op basis van originaliteit, impact, mate van bescherming, verkrijgbaarheid en de omzetpotentie. De jury, onder leiding van Alexander Rinnooy Kan, bestond dit jaar uit Bart Stomphorst (investeerder en medeoprichter van Sandd), Joris Craandijk (innovatieconsult en bedenker van de beertender), Scarlett Kwekkeboom-Janse (voormalig zakenvrouw van het jaar), Jan Meeus (chef economieredactie NRC Handelsblad) en Ruud Koornstra (Tendris). De bekendmaking van de zesde MKB Innovatie Top 100 vond plaats in het hoofdkantoor van Mercedes-Benz Nederland in Utrecht. De winnaar werd gehuldigd door Alexander Rinnooy Kan. Alle 100 genomineerde bedrijven hebben succesvolle innovaties doorgevoerd op het gebied van product, dienst, proces of organisatie. Met de realisatie van deze vernieuwingen hebben ondernemers hun omzet verhoogd, hun voortbestaan zeker gesteld of bestaande producten verbeterd.

Onderscheidende initiatieven

Vorig jaar behaalde Synbra Technology uit Etten-Leur de hoogste notering in deze lijst met het biologisch afbreekbaar 'groene piepschuim. Agis Automatisering uit Harmelen, NormTEQ uit het Overijsselse Hengelo, Mampaey Offshore Industries uit Dordrecht en het Bornse timmerbedrijf Vanderlinden gingen hem voor. De producten van deze ondernemingen behoorden tot de meest onderscheidende initiatieven op het gebied van innovatie. En daarom veroverden zij de eerste plaatsen van de MKB Innovatie Top 100.

Toe in staat

Aan de MKB Innovatie Top 100 is bewust geen prijs verbonden. De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het MKB in staat is. De 100 bedrijven en hun innovaties zijn vanaf te vinden op www.syntens.nl/innovatietop100. Ook staan daar videoreportages over aansprekende innovaties uit de ranglijst.