Universiteit Leiden

Koninklijke onderscheiding voor prof.dr. Peterhans van den Broek

Hoogleraar en internist Peterhans van den Broek, is door de koningin benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op vrijdag 27 mei speldde de Leidse loco-burgemeester Frank de Wit hem na afloop van zijn afscheidscollege in het Academiegebouw de bijbehorende versierselen op.

Ziekenhuisinfecties

Van den Broek studeerde geneeskunde in Leiden en promoveerde in 1986. Hij specialiseerde zich in ziekenhuisbacteriën en ziekenhuisinfecties. In 2000 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Infectieziekten, in het bijzonder de preventie en bestrijding van ziekenhuisinfecties. Enkele jaren later werd de bijzondere leerstoel omgezet in een vaste leerstoel.

Autoriteit

Van den Broek is binnen zijn specialisme een autoriteit. Hij is lid van talrijke adviescommissies, verenigingen en werkgroepen op het gebied van de infectieziektebestrijding. Prof. Van den Broek is nauw betrokken bij het opstellen van de naar schatting 150 richtlijnen, die bovendien bij voortduring moeten worden bijgesteld.

Voorzitterschappen

Naast zijn baan als internist is Van den Broek ook voorzitter van de oecumenische geloofsgemeenschap in de Leidse Merenwijk; de Algemene Kerkelijke Merenwijkraad. Ook is hij voorzitter van het Diaconaal Centrum De Bakkerij en het Leidse Exodushuis, een instelling waar jonge gedetineerden aan het einde van hun straftijd worden voorbereid op hun terugkeer naar de maatschappij. Tevens van de Stichting Gezondheidszorg Illegalen Leiden, die uitgeprocedeerde illegalen voorziet van de meest noodzakelijke gezondheidszorg, uitgaande van het principe dat een arts altijd iedereen helpen moet die dat nodig heeft.