Ingezonden persbericht



800 ontwerpers op eerste editie WHAT DESIGN CAN DO

Designers die werken aan de vrede in Afghanistan, terwijl een zaal verderop in de Amsterdamse Schouwburg de Indiase architect Rohan Shivkumar de egotripperij van de Westerse ontwerpcultuur te kijk zet. Op het moment dat de fameuze Italiaanse fotograaf Oliviero Toscani foetert op het overaanbod van commercieel comprisdesign, trekt elders op de conferentie een gezelschap Amsterdam in om het fietsparkeerprobleem om te lossen. De eerste editie van What Design Can Do, een activistische bijeenkomst over de maatschappelijk impact van design, was een rollercoaster ride voor ontwerpers.

Achthonderd designers van alle disciplines ­ mode, interieur, product, architectuur en grafisch - waren 26 en 27 mei bij elkaar in Amsterdam omdat ze geloven in het oplossend vermogen van design. Nederlandse coryfeeën als vormgever Jurgen Bey, MVRDV-architect Jacob van Rijs en modeontwerper Monique van Heist spraken op What Design Can Do in de Stadsschouwburg.

Maar ook waren er de Chinese architect Liu Xiaodu van het bureau Urbanus, Per Nimer design manager bij AKZO Nobel die sprak over het belang van een kleurrijke wereld en de Braziliaanse designer Paula Dib. Zij laat lokale gemeenschappen in de Amazone en Namibië meeprofiteren van haar succesvolle hedendaagse ontwerpen.

Pragmatisme stond voorop bij de Nederlandse organisatoren van de eerste editie van wat een jaarlijkse ontmoeting moet worden tussen maatschappelijk betrokken ontwerpers. Designers zijn gewend om na te denken in oplossingen. Laat ze niet alleen over de vorm nadenken, maar ook hoe ze kunnen bijdragen aan het tackelen van maatschappelijke kwesties.

Daarom stuurde op What Design Can Do social designer en kunstenaar Martijn Engelbregt deelnemers aan de conferentie de straat op. Ze kregen opdracht om het probleem van honderdduizenden kriskras geparkeerde fietsen op te lossen. Er werd stante pede een ontwerp gemaakt om met een paar handgrepen een fietswrak om te bouwen tot een fietsenrek.

Waar Engelbregt inzette op de kleine schaal, schrok de Nederlandse club Butterfly Works er niet voor terug om de sessie What Design Can Do for Afghanistan te organiseren. Crafting Peace is een project om in probleemgebieden verschillende productieschakels bij elkaar te brengen. En te zorgen dat er afzet wordt gecreëerd in het Westen. Zowel ontwerpers, handwerklieden als middenstand profiteren lokaal van exotische textielvogels die dankzij Crafting Peace in meer dan tien landen worden verkocht.

Twee dagen What Design Can Do heeft laten zien wat design allemaal kan. Of het nu puur drijft op sociale motieven, of meer een commerciële basis heeft, creativiteit kan het verschil maken tussen goede en slechte oplossingen. Naast sprekers uit China en India, zei de Braziliaanse designkenner Adélia Borges dat ontwerpers uit Westerse landen meer kunnen leren van designers uit niet Westerse landen dan andersom.

Creative director van What Design Can Do, Richard van der Laken, overhandigde aan het einde van de tweedaagse conferentie het Grote Ideeënboek aan trend forecaster Lidewij Edelkoort. In het boek zijn alle ideeën verzameld die tijdens de conferentie naar voren zijn gekomen. Van der Laken was duidelijk in zijn conclusie na twee inspiratievolle dagen: 'De tijd van vrijblijvendheid is voorbij.'

What Design Can Do wordt mede mogelijk gemaakt door steun van o.a. DutchDFA, SNS Reaalfonds, Amsterdams Fonds voor de Kunst, Fonds BKVB, Het Parool Design Cooperation Brainport, NAi, Premsela, BNO en Stichting Doen.


Noot voor redacties


Ingezonden persbericht