Ingezonden persbericht


Publiek Niemandsland
Architectuursymposium

Niemandsland: (....) Doordat het private leven volledig vervlochten is geraakt met de (digitale) buitenwereld, kent het begrip privacy in deze tijd vele paradoxen. Volgens de Belgische socioloog Rudi Laermans is de behoefte aan een 'niemandsland', vrij van uitwisseling, voorbij of naast de wet, hierdoor alleen maar groter geworden."

Op vrijdag 27 mei organiseert SCHUNCK* in samenwerking met Het Zuidelijk Toneel het architectuursymposium PUBLIEK NIEMANDSLAND. Tijdens het symposium presenteren ontwerpers en architecten hun visie op de publieke ruimte en gaan ze de discussie aan met het publiek over de toenemende behoefte aan 'Niemandsland'.

Zij zoeken naar antwoorden op vragen als: 'Hoe gaat de ontwerpdiscipline om met deze blijkbaar steeds groter wordende behoefte aan 'niemandsland'? Of bestaat deze alleen bij vrije denkers, de onafhankelijke creatieve klasse? '

Maatschappelijke en sociale vraagstukken zijn een belangrijk onderwerp op de ontwerpagenda van architecten en stedenbouwkundigen. De openbare ruimte staat centraal voor de ontmoeting en de sociale interactie. Met de toenemende individualisering en de groeiende virtuele ontmoetingsplaatsen en online-communities ligt de uitdaging bij ontwerpers om de openbare ruimte opnieuw aantrekkelijk te maken voor nieuwe vormen van sociale interactie.

Het symposium maakt deel uit van het festival 'Hartstocht 2011' dat van 26 t/m 28 mei plaatsvindt in Heerlen en in het teken staat van het thema stad & architectuur. Tijdens het symposium wordt ook de winnaar van de prijsvraag SKETCH bekendgemaakt. Na afloop van het symposium kan er worden deelgenomen aan de theatrale standswandeling 'Plot Your City'.

Programma symposium
15.00 - 15.20 u inloop
15.20 - 15.40 u introductie door Hein Smedts (conservator Architectuur & Stedenbouw SCHUNCK*) 15.40 - 16.10 u presentatie Roel Meertens (kunstenaar en stedenbouwkundige gemeente Heerlen) 16.10 - 16.40 u presentatie Olv Klijn (architect .FABRIC) pauze
16.55 - 17.05 u uitreiking winnaar SKETCH
17.05 - 17.35 u presentatie Lucas De Man (theatermaker HZT/Stichting Nieuwe Helden) 17.35 - 18.00 u discussie o.l.v. Hein Smedts

Theatrale stadswandeling door Het Zuidelijk Toneel 19.15 u 'Plot Your City' (tekst: Paul Pourveur, regie: Matthijs Rümke)

Ticket symposium Publiek Niemandsland: ¤ 5,-
Ticket Plot Your City: ¤ 15,-
Combiticket Publiek Niemandsland + Plot Your City: ¤ 17,50 Kaarten via www.parkstadlimburgtheaters.nl
Voor meer informatie: www.schunck.nl / www.hartstocht.hzt.nl