GroenLinks Utrecht


GroenLinks Utrecht: 'Keuzevrijheid centraal in WMO'

Mensen die zorg en voorzieningen nodig hebben om zelfstandig aan het maatschappelijk leven deel te nemen, kunnen op de gemeente blijven rekenen. En voor diegene die een eigen bijdrage voor individuele voorzieningen moeten gaan betalen, blijft dat betaalbaar. Dat is het resultaat van de behandeling van de beleidsvisie Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) in de Utrechtse gemeenteraad donderdag.

Sterkste schouders

GroenLinks is tevreden met de visie, zegt raadslid Jamila Hamid: "Omdat de uitgaven voor de WMO steeds groter worden, zeker met een regering die steeds meer zaken bij gemeenten neerlegt, moeten ook wij in Utrecht scherpere keuzes maken. Juist daarom vindt GroenLinks het belangrijk dat het college kiest voor maatgericht werken. En vasthoudt aan het principe dat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen."

Keuzevrijheid

Mensen met een PGB moeten zelf kunnen kiezen voor het inschakelen van erkende professionele en specialistische hulp. Momenteel heeft de gemeente met vier aanbieders contracten gesloten voor het aanbieden van dergelijke zorg. Raadslid Jamila Hamid vindt dat te beperkt en diende een amendement in om dit uit te breiden. "De mensen moeten de mogelijkheid krijgen om zelf specialistische hulp in te schakelen. Denk aan religieuze aspecten waar soms door de reguliere zorgvoorzieningen weinig aandacht voor is. Door het aanbod te vergroten bied je daadwerkelijk keuzemogelijkheden aan mensen en bevorder je bovendien het ondernemerschap in de persoonlijke dienstverlening." De wethouder nam het amendement niet over, maar gaat het wel verder onderzoeken.

Eigen bijdrage

GroenLinks vindt het vragen van een eigen bijdrage voor de Individuele Voorzieningen redelijk zolang het naar draagkracht is. Jamila Hamid: "Voor GroenLinks geldt dat het college ervoor moet waken dat mensen door de eigen bijdrage niet onder de armoedegrens zakken en daardoor in problemen komen. Wij hebben daarom de wethouder verzocht goed te monitoren wat de effecten zijn van het heffen van een eigen bijdrage en de raad hierover jaarlijks te rapporteren."

PGB

De raad ging akkoord met het voorstel om het uurtarief voor het persoonsgebonden budget (PGB) voor 1e en 2e lijn familieleden op 15,00 euro te houden. Eerder was sprake van een verlaging voor deze groep naar 12,50 euro per uur. "Wij vinden dat iemand met een PGB zelf moet kunnen bepalen wie hij of zij wil inschakelen voor hulp. Het zou dan vreemd zijn als familie minder betaald krijgt dan een goede vriend of buurman. Het gaat om hetzelfde werk.", aldus Hamid.




GroenLinks Utrecht