Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 12 mei 2011

Leeuwarden als decor met nieuwe locaties Fries StraatFestival

De programmering van het Fries StraatFestival is rond. Meer dan driehonderd voorstellingen waarvan tien nationale premières, zijn 27, 28 en 29 mei op maar liefst 47 locaties in de Leeuwarder binnenstad te zien. Nieuw zijn de locaties in de zeven speciale binnentuintjes. Verborgen tuintjes worden opengesteld en dienen als prachtig decor voor de meer intiemere voorstellingen.

In de tuin van de Fryske Akademy is op zaterdag 28 mei één van de tien premières terug te vinden, Theater Suer. De voorstelling Het Ei gaat over grote en kleine vogels, kraaiend en fluitend en het oeroude wonder van de voortplanting. In de binnentuin van Fire Café speelt Banc Public een dansvoorstelling over de weg naar de vrijheid en de vlucht uit het kleermakersbestaan. Ook de binnetuinen van het nieuwe provinciehuis, Opticien Anton Hofstede, het Stadhouderlijk Hof, De Kleine Wereld en Eetcafé Spinoza dienen als decor voor bijzondere en intieme voorstellingen.

Kindermiddag

Als vanouds trapt het Fries StraatFestival op vrijdagmiddag 27 mei af met een speciale kindermiddag. De zeer theatrale draaimolen van Theater FroeFroe en de rijdende dierentuin van Le Manège sans fil zorgen voor continue kinderlijk plezier. Lejo, eerder te zien in Sesamstraat en op Lowlands, weet menigeen te verwonderen met twee handen.

Na het speciale kinderprogramma wordt het Fries StraatFestival om 17.00 uur spetterend officieel geopend. Deze opening is de symbolische aftrap voor drie dagen lang theater en muziek in de Leeuwarder binnenstad.

Muziek

Naast de vele straattheatervoorstellingen is er ook de nodige muziek tijdens het Fries StraatFestival. Het Deense Ginger Ninja, van de wk-hit Sunshine, laat vrijdagavond 27 mei hun zomerse pop het zonnetje spontaan schijnen, gevolgd door La Boutique Fantastique, de ontdekking van Colin Benders (beter bekend als Kyteman). Op zaterdagavond 28 mei sluit het Belgische Les Truttes de avond af met een spetterend spektakel. Het Gouverneursplein heeft dit jaar een vernieuwde opzet. Op zaterdag 28 en zondag 29 mei staat dit plein met onder andere de Rotterdam Ska Jazz Foundation, Hotel en NoBlues in het teken van de wereldmuziek, folk, gypsy ska en latin. In de Prinsentuin is voor de tweede maal een speciaal luisterpodium waar onder meer Peter Broderick het nodige luisterplezier biedt. Serious talent van 3FM Ruben Hein speelt de jazzsterren van de hemel op het Oldehoofsterkerkhof zondag 29 mei, terwijl in de Prinsentuin de klassieke klanken klinken.

Website
Op de website www.fries-straatfestivals.nl is het complete programma terug te vinden. Via de site is ook op een makkelijke manier een eigen programma samen te stellen, de website leidt de bezoekers simpel door het grote aanbod van meer dan driehonderd optredens.