Ingezonden persbericht


Zutphen / Haarlem, 4 mei 2011

PERSBERICHT

Kees Verwey primeur voor Zutphen
Opmerkelijke tentoonstelling opent 29 mei in het Museum Henriette Polak

Drie bijzondere door de kunstenaar Kees Verwey (1900-1995) gemaakte portretten zijn deze zomer voor het eerst voor het publiek te zien. Het Museum Henriette Polak in Zutphen heeft de primeur. In het museum opent 29 mei a.s. de expositie 'Kees Verwey, 'Zelfbeelden'. Meer dan honderd werken uit diverse museale collecties presenteren een kleurrijk beeld van de kunst van Kees Verwey en zijn tijdgenoten uit de twintigste eeuw. Verwey heeft als portrettist, stillevenschilder en aquarellist een unieke positie. Drie werken in het bijzonder vragen de aandacht van het publiek en zullen naar verwachting grote indruk te maken.

Primeur
Een niet eerder aan het publiek getoond zelfportret, dat Kees Verwey op achtien jarige leeftijd maakte, speelt een prominente rol in de tentoonstelling. Het werk, 58 x 42 cm groot en boordevol briljante kleuren is door de toen nog beginnend kunstenaar geschilderd op glas in lood. Het is recent verworven door de Stichting Kees Verwey uit een particuliere nalatenschap van een bevriende kunstenaar. Het jeugdige zelfportret was al wel bekend als tekening op papier, die Verwey in zijn ouderlijk huis in Santpoort maakte. Als tiener, toont hij zich in glas in lood, ouder en zelfbewuster als tekenaar, met tekenpen in de hand, aan de buitenwereld. De keuze voor de kunst zal hij enkele jaren daarna pas definitief maken. De ontdekking van dit vroege zelfportret, waarvan vrijwel niemand het bestaan tot nog toe kende, is niet alleen voor Zutphen, maar ook voor de kunstwereld een bijzondere primeur.

Bijna alle schilderijen en aquarellen op de tentoonstelling dragen een verhaal in zich. Uitgezocht door Lian Jeurissen, conservator van de Musea Zutphen, brengen de werken Verwey's visie op zijn omgeving en zichzelf uitdrukkelijk tot uiting. Indrukwekkend zijn twee grote portretten van Hedwig, zijn lievelingsmodel, door hem geschilderd in zijn laatste levensjaren. Hedwig leed als jonge vrouw aan de ziekte van Alzheimer. Wat door haar directe omgeving nog niet was onderkend, had het scherp geslepen oog van Kees Verwey in haar ontluikende onbereikbaarheid echter wel gezien, en sterker nog, ook geschilderd. De portretten van Hedwig uit 1992 en 1993 behoren tot Verwey's laatste portretten. Verwey overleed in 1995 in Haarlem.

Gegevens tentoonstelling

Zelfbeelden - Kees Verwey
28 mei tot en met 25 september 2011

Openingstijden

dinsdag t/m zondag: 11.00 - 17.00 uur


---



Ingezonden persbericht