Ingezonden persbericht


Zondag 29 mei:
Opening Armando Biënnale Revisited

Anna Tilroe opent Armando Biënnale Revisited

Zondag 29 mei om 15.30 uur opent Anna Tilroe, bijzonder hoogleraar Kunst & Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen, in aanwezigheid van Armando, de tentoonstelling Armando Biënnale Revisited in het Armando Museum Bureau in Rietveldpaviljoen De Zonnehof in Amersfoort. De muziek tijdens de opening wordt verzorgd door Lisette Emmink (sopraan) en Simon Stelling (piano).

Gelijktijdig aan de Biënnale van Venetië 2011, is in het Armando Museum Bureau in Amersfoort een reconstructie van de tentoonstelling van Armando tijdens de Biënnale van Venetië in 1984 te zien. In deze tentoonstelling was werk te zien dat Armando in het begin van de jaren tachtig in Berlijn had gemaakt. Het waren bosranden en werken die de vijand en het slagveld tot thema hadden. Aan het begin van de tentoonstelling markeerde een Peinture criminelle het beginpunt van het werk van Armando als schilder.

Op één schilderij na zijn dezelfde schilderijen als destijds te zien, dankzij de bereidheid van de (inter-)nationale bruikleengevers. De tentoonstelling is bovendien vrijwel identiek van opstelling. De grote gelijkvormigheid is mogelijk omdat zowel het Nederlands Paviljoen in Venetië (1953/54) waar de tentoonstelling in 1984 te zien was, als De Zonnehof in Amersfoort (1958) waar het Armando Museum tijdelijk gevestigd is, van de hand van Gerrit Rietveld is. Dezelfde modernistische architectonische principes ten aanzien van licht en ruimte vormden en vormen het decor voor de werken van Armando in 1984 en 2011. Hiermee komt een dubbele verbinding tussen Rietveld en Armando tot stand. In combinatie met het feit dat de eerste tentoonstelling van het werk van Armando in Amersfoort in 1993 ook plaatsvond in Rietveldpaviljoen De Zonnehof vormt Armando Biënnale Revisited een waardige afsluiting van het verblijf van het Armando Museum in De Zonnehof in Amersfoort.

Naast vijftien schilderijen maakt Ten Tonele deel uit van de tentoonstelling. Ten Tonele is de aflevering van Herenleed (26 oktober 1983) met Armando, Cherry Duyns en Johnny van Doorn die op de Biënnale van 1984 te zien was in de videosectie. Ook is in de tentoonstelling ruime aandacht voor de wijze waarop de bijdrage van Armando en de gehele Biënnale van 1984 in binnen- en buitenlandse pers werd ontvangen en voor de bouwkundige principes van Rietveld.

Armando Biënnale Revisited is te zien van 31 mei t/m 27 november 2011.

-einde persbericht-

Nederlands Paviljoen, Venetië. Foto: Jan Versnel/MAI

Rietveldpaviljoen De Zonnehof, Amersfoort. Foto: Jan Versnel/MAI

Waldstück 31-12-83, olieverf op doek, 225 x 165 cm, collectie kunstenaar

Feindberührung 1982 (olie op doek, 225 x 155 cm, Collectie Centraal Museum, Utrecht) in Rietveldpaviljoen De Zonnehof, Amersfoort. Foto: Conny Meslier

Noot voor redacties