Vereniging Bedrijfsleven Curaçao


Huidige controverse zeer schadelijk voor Curaçao

Saturday, 28 May 2011 18:18

Met grote verontrusting heeft de VBC kennis genomen van de perikelen die ontstaan zijn tussen enerzijds de Regering van Curaçao en anderzijds de President van de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS).

De hoog opgelopen controverse is slecht voor het vertrouwen, het investeringsklimaat, de economie, de Regering, het instituut Centrale bank, kortom zeer schadelijk voor Curaçao. Deze ontwikkeling is ook funest voor het internationale imago van Curaçao. Met name lijdt de (internationale) financiële dienstverlenende sector hieronder.

Deze situatie draagt ook in het geheel niet bij tot waarborging van de waarde en stabiliteit van de geldeenheid van Curaçao en tot een gezond financieel systeem en een veilig en efficiënt betalingsverkeer. Eveneens bestaat het reële gevaar dat de economische activiteiten, die reeds door afnemend vertrouwen zich op een laag niveau bevinden, verder gaan stagneren waardoor de Curaçaose economie in een crisis terecht zal komen. Sluiten van bedrijven en verlies van arbeidsplaatsen en daardoor toename van de armoede is niet ondenkbeeldig.

Het is derhalve ongewenst en onacceptabel dat deze zeer zorgwekkende ontwikkeling zich lang manifesteert.

Naar oordeel van de VBC moet zo spoedig mogelijk een onafhankelijk (strafrechtelijk) onderzoek worden uitgevoerd en een eveneens door de Gouverneur onafhankelijke commissie van wijze en kundige personen worden ingesteld met als taak trachten de verhoudingen tussen de Regering en de CBCS zo snel mogelijk te herstellen en te normaliseren.

Hoe langer hiermee gewacht wordt des te groter de schade zal zijn die Curaçao nu reeds ondervindt. Voor het algemeen belang is het dan ook zaak dat hiermee haast wordt gemaakt.

Curaçao, 28 mei 2011
Bestuur VBC